Resavica nije na prodaju

Zorana Mihajlović

Resavica nije na prodaju

Društvo -
Sačuvaćemo ovo javno preduzeće kao jednu celinu i nećemo ga rasparčavati i prodavati rekla je Mihajlovićeva

RESAVICA - Vlada Srbije neće prodavati Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) "Resavica", izjavila je danas ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i najavila da će država ulagati u nove rudarske tehnologije, opremu i povećanje bezbednosti rudara.

Sačuvaćemo ovo javno preduzeće kao jednu celinu i nećemo ga rasparčavati i prodavati rekla je Mihajlovićeva koja je povodom dana rudara obišla rudnik "Rembas" u sastavu JP PEU "Resavica". Vlada Srbije želi da pomogne ovom javnom preduzeću da "stane na noge" i to ne samo tako sto će to javno preduzeće dobijati pomoć od države već će se raditi na podizanju proizvodnje uglja, dodala je ministraka koja je sa rudarima obišla četvrti blok nove jame u "Rembasu".

Ta jama, kako je istakla, trebalo bi da bude otvorena za šest meseci kako bi se došlo do novog ugljenog sloja da bi "Rembas" obezbedio dodatne količine uglja za narednih petnaestak godina.

"Ovde sam pre svega da odam poštovanje rudarima za njihov rad kako prethodnim generacijama tako i rudarima koji vredno rade u veoma teškim uslovima", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je cilj Vlade Srbije da rudari i njihove porodice ovde ostanu da rade i žive bolje.

Ulaganje u novu rudarsku opremu i moderniju tehnologiju je prioritet vlade, što je neophodno za povećanje proizvodnje uglja i povećanje bezbednosti rudara, rekla je ona.

Ministraka je najavila, da osim eksploatacije uglja u Srbiji, postoji mogućnost ekspolatacije uljnih škriljaca posebno u Aleksničkom basenu gde su do sada utvrđene najveće rezerve. Kako je istakla, najverovatnije kroz javne tendere taj posao realizovati da bi se došlo do kvalitetnih strateških partnera.

Dan rudara Srbije, 6. avgust, obeležavaju zaposleni u više od 200 aktivnih rudnika u našoj zemlji. Dan rudara je ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je danas u sastavu "Rembasa", počeo štrajk zbog lošeg položaja rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Neposredni povod štrajku u Senjskom rudniku te godine bilo je "otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista.Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su "izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje".

Inače, od rudarstva u Srbiji danas živi više od 20.000 porodica.Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž, na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada. Prosečna zarada rudara u Srbiji, međutim, i dalje je niska i iznosi od 30.000 do 50.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track