MEĐU POVRATNICIMA S MORA IMA ZARAŽENIH! Pod nadzorom 15.000 građana iz kovid rizičnih zemalja, NEKOLIKO NJIH POZITIVNO
Foto: RINA, Dado Đilas

MEĐU POVRATNICIMA S MORA IMA ZARAŽENIH! Pod nadzorom 15.000 građana iz kovid rizičnih zemalja, NEKOLIKO NJIH POZITIVNO

Društvo -

Član kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da se trenutno pod nadzorom nalazi 15.000 ljudi koji su se vratili s letovanja iz zemalja koje su označene kao kovid rizične i da su među njima pronađene i kovid pozitivne osobe.

"To je dobra stvar u celom sistemu i bitno ne samo za sada već i za kasnije, jer rano otkrivanje inficiranih i stavljanje u izolaciju glavni je vid borbe protiv koronavirusa", rekao je Kon.

Na pitanje da li ima dovoljno inspektora koji bi mogli da kontrolišu sve ljude koji su se putem portala e-zdravlje javili, Kon je rekao da je to nemoguće.

"Međutim, kroz sistem koji je napravljen to je izvodljivo", dodao je.

foto: Printscreen

"Pet slučaja zareze u srednjim školama, ali to nije realno stanje"

Kon je rekao da je u srednjim školama u celoj Srbiji potvrđeno pet slučajeva korona virusa, od kojih je jedan u Beogradu i dodao da je malo verovatno da je to realno stanje s obzirom na daleko veći broj obolelih u osnovnim školama.

"Malo je vervotano da u srednjim školama nema cirkulacije virusa, u odnosu na osnovne. To znači da ili nisu prijavljeni ili da nisu prepoznati slučajevi korona virusa i nisam siguran koliko se onda poštuju ostale mere", naveo je Kon.

Istakao je da nije cilj da se ođednom otrkirije 10-15 slučajeva, nego da se otkrivaju pojedinačni slučajevi i da se sklanjaju.

Kompletan prelazak na onlajn nastavu nije, prema njegovim rečima, rešenje jer odmah ide pitanje dokle će to trajati.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track