Najnovije vesti

POSETA CARINSKOJ ADMINISTRACIJI: Provera funckionisanja zajedničkih kontrola na prelazu Preševo - Tabanovce FOTO
Foto: Carina Srbije

posle godinu dana primene

POSETA CARINSKOJ ADMINISTRACIJI: Provera funckionisanja zajedničkih kontrola na prelazu Preševo - Tabanovce FOTO

Društvo

U sklopu posete carinskoj administraciji Severne Makedonije predstavnici Transportne zajednice, Saveta za regionalnu saradnju i CEFTA Sekretarijata odlučili su da se uvere kako, nakon godinu dana primene, funkcioniše zajednička kontrola na prelazu Preševo - Tabanovce i tom prilikom pozvali predstavnike carinskih administracija obe zemlje da im se pridruže.

foto: Carina Srbije

Cilj posete predstavnika pomenutih regionalnih organizacija je promovisanje integrisanog upravljanja granicama u celom regionu, jer prelazi na kojima se vrši zajednička kontrola, značajno doprinose unapređenju prometa preko granice.

foto: Carina Srbije

Implementacija projekta "One stop shop" za integrisano upravljanje granicom je obostrani prioritet, jer omogućava da ni putnici ni privrednici ne gube vreme u čekanju na granici.

foto: Carina Srbije

Integrisani prelaz podrazumeva da se prilikom ulaska i izlaska iz dve zemlje, putnik ili prevoznik zaustavljaju samo na jednom mestu radi kontrole, što značajno ubrzava promet.

foto: Carina Srbije

Podsetimo, na prelazu Preševo Tabanovce se od 26. avgusta 2019. godine primenjuje princip "One Stop Shop" ("Sve na jednom šalteru") što omogućava da se prilikom izlaska iz Srbije kontrola, kako pasoška, tako i robna vrši u Severnoj Makedoniji, i obrnuto, u Srbiji, kada se u nju ulazi iz Severne Makedonije.

foto: Carina Srbije

Da bi koncept zaživeo bilo je potrebno dosta truda i prilagođavanja obe strane, tako da je na prelazu otvorena još jedna traka sa kolskom vagom što je od izuzetnog značaja za teretni saobraćaj.

foto: Carina Srbije

Okupljenim novinarima na severnomakedonskoj strani granice obratitili su se: generalna sekretarka Saveta za regionalnu sradanju, Majlinda Bregu, direktor Sekreterijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, direktor CEFTA Sekreterijata Emir Đikić, kao i domaćin posete direktor Carinske uprave Severne Makedonije Gjoko Tanasoski.

foto: Carina Srbije

Događaju su u ime Uprave carina Srbije prisustvovali upravnik carinarnice Niš, Saša Milenković i šef carinske ispostave Preševo, Senad Radončić.

foto: Carina Srbije

Očekuje se da se primena koncepta ''One stop shop'', pozitivno odrazi na privrede obe zemlje i omogući im da postanu konkurentnije, te da sve više teretnih vozila počne da koristi naše puteve umesto da robu transportuju preko zemalja EU.

foto: Carina Srbije

(Kurir.rs/Foto: Carina Srbije)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...