MARIONETA: Jelisaveta Vasilić u Šolakovim medijima iznosi optužbe na račun Telekoma, a nije se pojavila na sednici Saveta
Foto: Fotomontaža

MARIONETA: Jelisaveta Vasilić u Šolakovim medijima iznosi optužbe na račun Telekoma, a nije se pojavila na sednici Saveta

Društvo -

Članica Saveta za borbu protiv korupcije i dalje solira u medijima, presuđuje i blati domaću kompaniju zarad interesa Junajted grupe, u okviru koje radi i televizija na kojoj njena ćerka ima emisiju

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, nije prisustvovala u sredu poslednjoj sednici ovog tela, na kojoj se razgovaralo o poslovnoj saradnji Telekoma i Vajerles medije, iako mesecima iznosi jednostrane ocene o radu ovih kompanija, braneći interese Junajted grupe Dragana Šolaka. Inače, Šolakova firma je glavni konkurent Telekoma na tržištu.

Soliranje

Istovremeno, Vasilićeva nastavlja da solira u medijima - na N1 i Nova S, televizijama koje su deo Junajted grupe, kao i u NIN, Danasu... - gde presuđuje i ponavlja svoju staru priču, koja nije zvaničan stav Saveta. Ona sve vreme, mimo Saveta, optužuje Telekom za koruptivne radnje, što upućuje na sumnju da joj je krajnji cilj da ovu kompaniju obezvredi na tržištu i tako ostavi prostor za širenje Junajted grupe.

Potpredsednik Saveta Miroslav Milićević nije hteo za Kurir da govori o pomenutoj sednici ovog tela, kao ni o tome zašto je Vasilićeva izostala s nje. - Ne mogu ništa da vam pričam preko telefona, žao mi je - kratko je rekao Milićević i prekinuo vezu.

foto: Fotomontaža

Tako je bez odgovora ostalo i naše pitanje o neuobičajenom potezu Saveta da svoje saopštenje, u kojem iznosi niz optužbi na račun vlasnika Vajerles medije Igora Žeželja, pošalje samo televiziji N1, koja je u vlasništvu Junajted grupe. Milićević je ranije priznao da su medijski istupi Jelisavete Vasilić o Telekomu i Vajerles mediji bili iznošenje njenih ličnih ocena. Kako je nedavno izjavio, „nije uobičajeno da članovi Saveta istupaju izvan Saveta o temama o kojima Savet nije zauzeo stav“.

- To može biti samo u obliku ličnog mišljenja, koje Savet ne može da prihvati kao svoj izveštaj - naglasio je on za Fonet i podsetio da „nikada niko nije iznosio u javnost mišljenje o predmetu koji se radi“.

Sukob interesa

Međutim, Jelisaveta Vasilić je, eto, prva uvela takvu praksu u Savet. A zašto to mesecima čini, možda otkriva jedna takođe neuobičajena i prilično delikatna okolnost. Naime, ova članica Saveta je pod ozbiljnom sumnjom da je u sukobu interesa, jer njena ćerka Katarina Bajec ima emisiju na jednoj od televizija koje su deo Junajted grupe. Zato se otvoreno može postaviti pitanje da li je ovo razlog zbog kojeg Vasilićeva blati Telekom za račun Šolakove firme. Vasilićeva je to nevešto pokušala da sakrije, pa je, verovali ili ne, čak tvrdila da ne zna ni šta je Junajted grupa.

- Ne znam tu firmu. Ona je privatna i Savet se time ne bavi uopšte. Ne znam ni da li su konkurentske - izjavila je ranije ona.

Mediji Junajted grupe krše kodeks

Zašto ne objavite pismo u celosti?

Savet za borbu protiv korupcije izdao je u sredu saopštenje u kojem je optužio Igora Žeželja da je uoči poslednje sednice vršio pritisak na članove ovog tela. Ovo saopštenje ekspresno su preneli N1 i Nova S, mediji Junajted grupe. Međutim, oni su prećutali pismo Igora Žeželja, koje je uputio Savetu i zbog kojeg je navodno izvršio pritisak.

Takvim potezom ovi mediji su prekršili kodeks novinara Srbije, na koji se redovno pozivaju. Pomenuti mediji su tek sutradan preneli delove Žeželjevog pisma, i to samo delove koji njima odgovaraju. Tako su još jednom pokazali da se bave onim za šta uporno optužuju druge medije: objavljuju selektivne informacije i spinuju, a da čitaocima ne ostave mogućnost da pročitaju pismo u celosti i sami donesu sud.

Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track