Najnovije vesti

KISIĆ: Od početka školske godine zaraženo 55 učenika
Foto: Printskrin / Tanjug

korona u učionicama

KISIĆ: Od početka školske godine zaraženo 55 učenika

Društvo

Od početka nove školske godine virusom korona je zaraženo 39 učenika u osnovnim školama i 16 učenika u srednjim školama, saopstila je član Republičkog kriznog štaba epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj pres konferenciji kazala da su u pitanju sporadični slučajevi, osim jednog gde se zaražavanje desilo van školske sredine, a ta grupa je još u kućnoj izolaciji.

''Reagovalo se odmah, nije došlo do daljeg prenošenja u školskoj sredini. Sva deca kod kojih je potvrđen virus imaju blagu formu kliničkog ispoljavanja infekcije ili nisu imali nikakve simptome, a virus je potvrđen jer su bili u kontaktu sa zaraženima'', navela je Kisić.

Dodala je da je prema izveštaju od 1. do 20.septembra u osnovnim školama bilo prijavljeno 36 slučajeva zaraze korona virusom među decom, a 12 u srednjim školama.

Kako je rekla, 21.septembra prijavljena su dva slučaja u osnovnim školama, a u srednjoj školi jedan slučaj, dok 22.septembra nije bilo prijavljene dece u osnovnim školama, a u srednjoj jedno.

Kisić je kazala da 23.septembra nije registrovan nijedan slučaj korona virusa u školskoj sredini, a 24. u osnovnim školama prijavljen je jedan, a u srednjoj dva slučaja korona virusa.

Istakla je da je stabilna epidemiološka situacija u školskoj sredini direktan pokazatelj bezbedne i dobre organizacije nastave.

''Sve čestitke nastavnom osoblju i decu koji se ponašaju odgovorno i savesno. Nadamo se da će ovako da se nastavi i da će deca moći da pohađaju nastavu u školi i da budu bezbedna'', rekla je Kisić.

Na pitanje zašto postoje neslaganja o broju obolele dece u školama koje je iznelo Ministarstvo prosvete nedavno i danas saopštenim, Kisić je rekla da su početni podaci o 52 zaražene dece uključivali i sve kod kojih postoje sumnje zbog respiratornih problema, a da poslednji izveštaj od 48 zaražene dece podrazumeva samo laboratorijski potvrđene slučajeve.

Rekla je da se prate izostanci iz škola i da se iz predostrožnosti deci koja imaju i najmanje simptome savetujue da ostanu kod kuće, te je i izostanak sada nešto veći u odnosu na broj laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Kisić je primetila i da je u zemljama u okruženju došlo vrlo brzo, već na početku nastave do ubrzanog širenja virusa, a da kod nas nije takva situacija.

''Ipak, može sve jako brzo da se promeni, ali epidemiloška situacija kod nas je prilično stabilna i nadamo se da će tako ostati" rekla je Kisić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...