LEPA TRADICIJA U SREMSKOJ MITROVICI: Mala gradonačelnica otvorila novu zgradu škole u koju je išao i ministar Nedimović!
Foto: Privatna Arhiva

NAJBOLJE IZ SRBIJE

LEPA TRADICIJA U SREMSKOJ MITROVICI: Mala gradonačelnica otvorila novu zgradu škole u koju je išao i ministar Nedimović!

Društvo -

U Sremskoj Mitrovici, svakog 20. novembra, na Svetski dan deteta, bira se "Mali gradonačelnik" koji ceremonijalno učestvuje u programima namenjenim deci. Prošle, 2019. godine, za malu gradonačelnicu izabrana je devetogodišnja Iskra Gligorić iz OŠ "Sveti Sava", koja je otvorila klizalište, novogodišnju manifestaciju za decu - Magični trg i Sportske igre mladih.

O ovoj lepoj tradiciji objavljena je priča na zvaničnoj internet prezentaciji predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića (www.predsednik.rs), na kojoj je od danas dostupna kategorija "Najbolje iz Srbije" na kojoj će građani moći da pročitaju tekstove o uspešnim projektima, inovativnim idejama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, hrabrošću i požrtvovanošću zaslužili da budu predstavljeni.

foto: Printskrin/Instagram

Sremska Mitrovica već nekoliko godina unazad ima dobru praksu da ulepšava grad uz podršku najmlađih sugrađana. U tom cilju pokrenuta je i ideja izbora "Malog gradonačelnika", koji se bira na literarnom konkursu u koji su uključeni svi učenici drugog razreda osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici. Konkurs se bavi temama koje se odnose na život dece u ovom gradu, a prošle godine je izabrana šarmantna Iskra.

foto: Privatna Arhiva

"Kako je čitav period bio usmeren na borbu protiv Kovida-19, tako je i Iskrin "mandat" bio ograničen. Ipak, vrhunac Iskrinih dužnosti bilo je otvaranje nove zgrade OŠ "Jovan Popović", 1. septembra ove godine. Događaj su pripremili učenici škole sa svojim drugarima iz horova "Vivak" i „Pikolo", a putem videa javili su se uspešni umetnici, naučnici i sportisti koji su pohađali ovu školu. Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević i Branislav Nedimović, koji je i sam išao u OŠ "Jovan Popović", zatim predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš i direkor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević", piše na sajtu predsednik.rs.

foto: Kurir

S obzirom na to da je, kako se navodi, zdanje modernog izgleda i da je izgradnju pratio slogan "Škola budućnosti", odlučeno je da zgradu otvore oni koji predstavljaju i jesu budućnost, naši najmlađi. Mitrovačka mala gradonačelnica, Iskra Gligorić, povela je do ulaza nove školske zgrade svog novog druga Mijata Kuribaka, najmlađeg prvaka OŠ "Jovan Popović", čestitala svima i poželela mnogo sreće u školi, a zatim pozvala Mijata da otvori vrata i prvi, kao najmlađi, uđe u novu školsku zgradu.

Iskra će kao mala gradonačelnica imati još obaveza u Sremskoj Mitrovici, a 20. novembra ove godine će predati mandat i dužnost malog gradonačelnika novom drugu ili drugarici, onom koji bude najbolji na rečima i najbujnije mašte.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track