RGZ uveo brojne antikoruptivne mere i transparentan katastar
Foto: Google Instant street view

RGZ uveo brojne antikoruptivne mere i transparentan katastar

Društvo -

Republički geodetski zavod uveo je brojne sistemske antikoruptivne mere i transparentan katastar nepokretnosti koji je, kako je saopštio, u interesu građana, ali ne i onih koji žele da se obogate na njihov račun U saopštenju se navodi da je to izazvalo nervozu kod mnogih zainteresavanih za "lov u mutnom" na tržištu nepokretnosti, pa interesne grupe preko sindikata nastavljaju opsadu kabineta najviših državnih zvaničnika.

Pre samo 10 godina dvostruke prodaje stanova bile su uobičajene, a sada su nemoguće, ističu u RGZ-u.

- Predsednici nereprezentativnih sindikata u RGZ-u, Nezavisnost i ASNS, nastavljaju da opsedaju najviše državne zvaničnike iznova iznoseći iste lažne optužbe protiv Republičkog geodetskog zavoda.

RGZ, takođe, navodi da uprkos tome što su tim sindikatima dostavljene argumentovane informacije o svim temama koje su ih zanimale, od nabavke opreme do plata zaposlenih, "oni i dalje serviraju iste prazne priče, a njihova pisanja isključivo prenose mediji koji prate orkestriranu kampanju sad već svima poznatih interesnih grupa".

Uvedene su brojne sistemske antikoruptivne mere i to je izazvalo nervozu kod mnogih zainteresavanih za lov u mutnom na tržištu nepokretnosti, kažu u RGZ-u.

Digitalizacijom radnih procesa u katastru, omogućeno je da se predmeti koji nemaju prethodni zahtev rešavaju u roku od četiri dana.

Uspostavljeni sistem u RGZ-u obezbedio je potpunu pravnu sigurnost i Srbija je u Evropi na 10. mestu po sigurnosti vlasništva nad nepokretnostima, a 14. u svetu.

Sa druge strane, navodi RGZ predsednik sindikata Nezavisnost u proseku, u poslednja tri meseca, ima aktivno radno vreme od 38 minuta dnevno, što je utvrđeno uvođenjem softvera za transparentno praćenje aktivnog radnog vremena zaposlenih.

- Kada se podeli mesečna zarada sa aktivnim radnim vremenom, ispada da je za svoju aktivnost, lažni borac za prava zaposlenih, plaćen 23,75 evra po satu što je čak dva i po puta više od minimalne cene rada u Nemačkoj.

Takođe, jedan od sindikalnih predstavnika već deset godina nije ni nogom kročio u katastar, tvrdi RGZ i naglašava da su napadi tih neradnika na RGZ usklađeni sa napadima koje javnosti serviraju predsednici advokatske i javnobeležničke komore.

Negativna kampanja u medijima se realizuje u trenutku kada RGZ počinje sa implementacijom treće i završne faze u postupku digitalizacije katastra kojom se stvara nepropusni obruč prema svim pokušajima malverzacija sa imovinom, navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track