MINISTAR ĐORĐEVIĆ STAVIO TAČKU NA REKLA-KAZALA: Dete iz Zaječara ni oteto, ni prodato, već usvojeno!
Foto: Ministarstvo za rad

ministarstvo za rad

MINISTAR ĐORĐEVIĆ STAVIO TAČKU NA REKLA-KAZALA: Dete iz Zaječara ni oteto, ni prodato, već usvojeno!

Društvo -

O detetu brine porodica koja je dobila starateljstvo. Niz laži koje su tom prilikom izrečene, od toga da je dete prodato, da je oteto ili da na neki način ceo proces nije urađen u skladu sa zakonom je samo jedna obična laž, rekao je Đorđević

BEOGRAD - Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je danas, povodom objava na društvenim mrežama u kojima se pominje navodna otmica i prodaja maloletne N.S. iz Zaječara, da su inspekcija i stručna komisija dali konačnu reč da se radi o usvajanju deteta, koje je, kako je istakao, urađeno u skladu sa zakonom i svim procedurama.

"Danas sam dobio ceo izveštaj koji je uradila stručna komisija i inspekcija u Ministarstvu i zaključak je da je ceo slučaj urađen u skladu sa zakonom i svim procedurama, da se radi o maloletnom licu koje je sudskom odlukom oduzeto svojim roditeljima i dato na usvajanje", rekao je Đorđević.

On je naveo da je procedura usvajanja završena, da je dete živo i zdravo i da se nalazi u Srbiji.

"O njemu brine porodica koja je dobila starateljstvo. Niz laži koje su tom prilikom izrečene, od toga da je dete prodato, da je oteto ili da na neki način ceo proces nije urađen u skladu sa zakonom je samo jedna obična laž", rekao je Đorđević.

Naglasio je da ceo slučaj plasiranja informacija da je dete oteto i prodato, predstavlja "politički obojenu nameru da se dođe do nekih jeftinih poena preko deteta".

"Mislim da deca to ne zaslužuju i želim da apelujem da ne treba da se radi na takav način. Dete zaslužuje da živi svoj normalan život, da ima normalno detinjstvo, da živi životom koji mu je zakonom i ustavom garantovano", poručio je Đorđević.

Kako je naveo, laži poput onih da je dete oduzeto roditeljima zbog siromaštva, ugožavaju ugled države. "Jer, plasirajući takve informacije na videlo neko sa strane će stvarno pomisliti da se u ovoj državi radi svašta", rekao je on.

Ne postoji pravni osnov da se bilo kome oduzme dete zbog siromaštva, tako da je i u ovom slučaju sudija uzeo sve u obzir i doneo odluku koju je sproveo Centar za socijalni rad, što se od njega po zakonu i očekuje, naveo je Đorđević.

Rekao je i da će Centar za socijalni rad u Zaječaru podneti krivičnu prijavu protiv lica koja su pretila i koja su, dodaje, na neki način dovela bezbednost zaposlenih pod znakom pitanja.

"Mislim da će i staratelji deteta podneti krivične prijave, jer je otkriven identitet deteta i davane su informacije o detetu bez prava staratelja da se takve informacije koriste", istakao je ministar i dodao da očekuje da će neko odgovarati, jer će to biti, kako kaže, pravi odgovor na sve ono što se dešavalo.

Na društvenim mrežama i u medijima, juče se se pojavile vesti o navodnoj otmici i prodaji maloletne N.S. iz Zaječara, nakon čega je zaštitnik građana zatražio kontrolu Ministarstva za rad i zaječarskog Centra za socijalni rad.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track