ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE O BRAKOVIMA U SRBIJI: Evo koliko bi se Srba odlučilo za brak sa Albancima, a koliko Albanaca sa Srbima
Foto: Shutterstock

Socijalni odnosi između etničkih grupa u Srbiji

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE O BRAKOVIMA U SRBIJI: Evo koliko bi se Srba odlučilo za brak sa Albancima, a koliko Albanaca sa Srbima

Društvo -

BEOGRAD - Najveća etnička distanca, kada je u pitanju brak, postoji između Srba i Albanaca, jer 31 odsto Srba ili Srpkinja prihvata brak sa Albankom ili Albancem, a tek 26,4 odsto pripadnika albanske nacionalne manjine u Srbiji bi sklopilo brak sa pripadnicima srpske nacionalnosti, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje "Socijalni odnosi između etničkih grupa u Srbiji".

Ta etnička distanca je manja kada je reč o suživotu Srba i Albanaca, ukazuju podaci.

Direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić rekao je da bi na suživot sa Albancima pristalo "skoro dve trećine ispitanika srpske nacionalnosti" i obrnuto, sa Srbima, oko 40 odsto ispitanika albanske nacionalnosti.

Bašić navodi da Albanci nisu oduševljeni suživotom.

foto: AP

Sa Bošnjacima bi, u istoj zemlji, živelo njih 60 odsto, sa Srbima, Hrvatima, Rumunima, Slovacima i Mađarima oko 40 odsto, a sa Romima samo trećina ispitanika, naveo je on.

"Istraživanje je pokazalo i da bi svega 24 odsto Srba pristalo da Albanac bude predsednik Srbije, dok bi veća podrška za tu ideju stigla od Mađara - 39 odsto, Rumuna 41 odsto, Roma 28 odsto, Hrvata 53 odsto", rekao je Bašić.

Većina pripadnika nacionalnih manjina je dvojezična i nacionalne manjine, osim albanske, jače su vezane za Srbiju nego za zemlje porekla, pokazuje istraživanje.

"Ukoliko bi se na primer igrala utakmica koja sučeljava interese Srbije i matične države emotivni stavovi ispitanika ukazuju na to da bi ispitanici u svim slučajevima podršku dali timu koji je bolji, ali i to da bi određeni deo ispitanika slovačke i rumunske nacionalne manjine prednost dao srpskom timu, a da bi pripadnici svih ostalih nacionalnih manjina prednost dali timu iz zemlje porekla", navedeno je na predstavljanju nalaza istraživanja.

U anketnom istraživanju učestvovalo je 2.130 pripadnika srpske zajednice i 759 pripadnika nacionalnih manjina.

foto: AP

"Etnička distanca postoji ne samo između većinske zajednice i pojedinih nacionalnih manjina, poput albanske i romske, gde je poprilično velika distanca, već postoji značajna etnička distanca i između samih nacionalnih manjina", rekao je Bašić.

Ipak, naglašava on, integrativni potencijal postoji i on je očuvan, ali da bi zadržao svoju razvojnu komponentu moraju se, smatra, napraviti drugačija rešenja u razvojnim politikama, drugačije mere i aktivnosti kako bi se ljudi bolje razumeli, govorili više jezika, govorili srpski jezik kao jezik u službenoj upotrebi u Srbiji...

Istraživanje su sproveli Centar za istraživanje etniciteta i Institut za društvene nauke u Beogradu, a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track