ŠARČEVIĆ ZA KURIR, ŠOKIRAN POSLE ZABRANE ULASKA NA KIM: To je čist bezobrazluk ali i licemerje! Ovo je pravi razlog
Foto: Kurir

miniSTAR OBJASNIO ŠTA SE KRIJE IZA SULUDE ODLUKE PRIŠTINE

ŠARČEVIĆ ZA KURIR, ŠOKIRAN POSLE ZABRANE ULASKA NA KIM: To je čist bezobrazluk ali i licemerje! Ovo je pravi razlog

Društvo -

BEOGRAD - Ovo je čist bezobrazluk i licemerje! I ovo je već treći-četvrti put da mi ne daju da uđem na Kosmet. Ne mogu ni da izbrojim. Ali, sam ovaj put i iznenađen zabranom jer se dešava posle Vašingtonskog sporazuma, u kome je jedna od tačaka i priznavanje diploma. A i princip malog Šengena, kao što imamo sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Valjda im smeta što naše obrazovanje na Kosovu i Metohiji jako dobro funkcioniše - izjavio je za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević posle odluke prištinskih vlasti da mu ne dozvole današnji ulazak na Kosmet.

- Pa mi smo sa školskom godinom na KiM i krenuli kasnije upravo zbog njih iz Prištine jer oni nisu bili spremni za 1. septembar i onda smo mi i pomerili, iako je sve bilo spremno i organizovano, da nam sanitarni inspektori ne bi kažnjavali direktore škola razloga. Oni nisu dozvoljavali da njihove škole krenu i onda bi nama svašta izmišljali i kažnjavali nas, samo da mi ne budemo bolji. Moj dolazak u Kosovsku Mitrovicu, gde je privremeno sedište Univerziteta u Prištini, a povodom početka školske godine, na vreme je najavljen, a dole su već juče, kao moja prethodnica otišli predstavnici Kancelarije za KiM i moj šef kabineta, koji me je pozvao kada sam kretao iz Niša ka Jarinju da ne idem, da mi je zabranjen ulazak.

- Kao razloge su naveli neke političke odnose, nekakva hapšenja na jugu Srbije i to nema nikakve veze s obrazovanjem, čak i da postoji tako nešto. Ja sam čak i rezolucijom 1244, koja je važeća, plaćen i nadležan da obiđem studente na KiM. Ovo je čist bezobrazluk. Ovde je u pitanju priznavanje diploma, oni sad pritiskaju strane ambasade, traže da ovi sa kosovskim diplomama predaju u Preševu i Bujanovcu. Eto, zašto ministar ne može dole. Čisti licemeri. A ja sam njihovog nekog nazovi ministra prosvete primio pod pritiskom EU, a oni sad ovako vraćaju - dodao je Šarčević.

Šarčević je dodao i sledeće: "Uložićemo prigovor predstavnicima Evropske komisije u Beogradu, da utiču na te ljude da se ponašaju civilizovano i da se radi na priznavanju diploma jer je to u interesu mladih ljudi. I pre pet dana smo sve udžbenike nabavili u Preševu i Bujanovcu, naše ministarstvo je dalo pare i uložilo veliki napor za ono što je veće albanske nacionalne manjine trebalo da uradi. Što Srbi nemaju udžbenike u Albanije."

(Kurir.rs/J. Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja