Uključiti građane već u fazi izrade zakona, poruka EU
Foto: Promo

Reforma javne uprave uz podršku EU

Uključiti građane već u fazi izrade zakona, poruka EU

Društvo -

Reforma javne uprave izuzetno je važna jer direktno utiče na svakodnevni život građana, ako govorite o školama, javnom prevozu ili u vreme COVIDa-19 o bolnicama, ali i o poreskim upravama, carinarnicama. Sve ove usluge i kontakt građana i javne uprave izuzetno su važni, objašnjava šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

„Na reformskom putu Srbije ka Evropskoj uniji, reforma javne uprave postavljena je kao jedan od suštinski važnih elemenata, i zato EU ulaže mnogo napora, a takođe i veliku finansijsku podršku kako bi pomogla srpskoj javnoj upravi da postane efikasnija, transparentnija i svakako bliža građanima. Zbog toga je i naš predlog Srbiji da uključi građane već u fazi izrade zakona i podzakonskih akata potrebnih za reformu javne uprave, kako bi mogli da se izraze, da podele svoje viđenje, da daju svoj doprinos tome kako se vrše javne reforme“, kaže ambasador Fabrici i dodaje da je reforma javne uprave za građane važna i iz još jednog ugla - zato što efikasna i transparentna javna uprava veoma pomaže poslovnom sektoru. „Dakle, da se smanji takozvana birokratija i pruži mogućnost preduzećima da pružaju svoje usluge, svakako da se pomogne poslovni sektor i na kraju da se pomogne građanima. Pogledajmo samo npr. zakon o javnim nabavkama, za javne radove, efikasno i transparentno sprovođenje javnih nabavki, što znači da će javne poslove dobiti firme koje daju najbolje garancije da će te usluge biti pružene na najbolji mogući način. Dakle, mislim da dobra i snažna reforma javne uprave ide u korist građanima Srbije i srpskom društvu u celini, a EU će svakako nastaviti da pruža podršku. I dalje radimo sa Srbijom na trogodišnjem projektu sektorske budžetske podrške vrednom 80 miliona evra, srpska administracija vredno radi i sigurno ćemo nastaviti u ovom smeru“, kaže Fabrici.

Transparentno i kvalitetno kreiranje javnih politika jedan je od pokazatelja efikasne i delotvorne uprave, koja će biti u stanju da funkcionise kao deo tima u okviru EU – kaže pomoćnica ministra u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Sanja Putnik.

foto: Promo

„Kad govorimo o usklađivanju sistema sa pravom EU, važno je napomenuti da se tu ne radi o prostom kopiranju pravnih normi, već je neophodno njihovo prenošenje u naš pravni sistem. Ono što je posebno važno i u čemu nam je podrška EU veoma značajna jeste kako da na kvalitetniji način kreiramo dokumente javnih politika kako bismo u što većoj meri olakšali građanima i privredi. Kreiranje javnih politika je neodvojivo od samog procesa evropskih integracija, u tom smislu sto su oba procesa sastavni deo domaćeg planiranja. Akti koji se donose u okviru pristupnih pregovora moraju biti povezani su sa ostalim nacionalnim strateškim planovima, koji opet moraju medjusobno ciniti jedan kohrentan i uskladjen sistem, i u finansijskom smislu sa aspekta budzeta. Sa druge strane, procedure evropskih integracija predstavljaju sastavni deo nacionalnog procesa kreiranja politika. Drugim rečima, sve obaveze nadležnih organa u kontekstu EU integracija prepoznate su i u procesu planiranja i izrade dokumenata javnih politika“, kaže ona.

Pored dobrobiti koje usklađivanje sa evropskim standardima nosi, dokumenti javnih politika su i u formalno smislu jedan od osnova za dobijanje bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Prema rečima ambasadora Fabricija, Srbija svake godine dobija između 200 i 300 miliona evra bespovratnih sredstava, što na projekte na nacionalnom nivou, što na one koji se realizuju na regionalnom nivou. „Tako da jedan deo javne uprave Srbije već radi sa administracijom EU, da tako kažemo, na realizaciji ovih fondova. To je zahtevalo primenu niza procedura i sigurno će kada Srbija, nadamo se što pre, postane deo Evropske unije, količina sredstava koja će se prenositi iz Brisela u Srbiju da znatno poraste, pa je i zbog toga važno da srpska administracija bude efikasna za građane i poslovni sektor i da Srbija bude u stanju da povlači i realizuje sredstva na raspolaganju državi kao članici EU“, kaže Fabrici.

Inače, kada se pogledaju prethodni primeri proširenja, zemlje sa najboljom javnom upravom bile su one koje su uspele da maksimalno iskoriste sredstva EU, na najbolji i najefikasniji način. Sanja Putnik podseća da pored dobrobiti koje za čitavo društvo donosi usklađivanje sa evropskim standardima u različitim oblastima, planski dokumenti predstavljaju i formalan osnov za dobijanje bespovratnih sredstava iz evropskih fondova.

„Kao država moramo biti veoma kredibilan partner sa dobro definisanom vizijom reformskih ambicija kako bismo obezbedili da ono što je dogovoreno zaista bude i sprovedeno i pre svega u praksi održivo i tu su nam suštinski važni kvalitetni i dobro pripremljeni programski dokumenti. U tom procesu ključnu i rukovodeću ulogu ima Ministarstvo za evropske integracije sa kojim blisko sarađujemo kao vodeća institucija u ovom sektoru koja koordinira proces reforme javne uprave“, poručuje pomoćnica ministra MDULS.

foto: Promo

Postoji čitav niz elemenata od kojih će srpski građani i društvo imati koristi, a javna uprava je jedan od tih elemenata, kaže ambasador Fabrici.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu vodeća je institucija koja koordinira ceo proces reforme javne uprave

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track