KO HOĆE NA ODMOR, MORA U SOPSTVENOJ RFEŽIJI: Turističke agencije ne prodaju paket aranžmane
Foto: Profimedia

PROBLEM SA POLISAMA

KO HOĆE NA ODMOR, MORA U SOPSTVENOJ RFEŽIJI: Turističke agencije ne prodaju paket aranžmane

Društvo -

Građani koji bi sada hteli da otputuju na odmor ne mogu da računaju na to da preko turističke agencije uplate paket aranžman, pošto agencije, zbog problema sa polisama osiguranja, do daljnjeg taj posao ne rade.

Naime, kako za Tanjug objašnjava predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije Marija Matijević, agencije trenutno mogu samo da organizuju izlete i prodaju pojedinačne usluge kao što su karte ili smeštaj u hotelima, ukoliko sa njima imaju ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

"Iako je Ministarstvo turizma reklo da agencijama neće uzimati licence, bez obzira što su im istekle polise osiguranja, mi sadašnju situaciju tumačimo tako da ne možemo da prodajemo paket-aranžmane, već samo pojedinačne usluge", navodi Matijevićeva.

Dodaje da se agencijama ovih dana najviše javljaju građani koji su već uplatili aranžmane i u blagoj panici pitaju kakva će biti sudbina njihovih putovanja.

"Odgovaramo im da već ugovorena putovanja nisu problem i da su pokrivena osiguranjem, već da samo do daljnjeg, odnosno do rešavanja problema vezanih za polise osiguranja, kao garancije putovanja, neće biti ugovaranja novih", objašnjava Marija Matijević.

Ona ističe da bi za turističke agencije sada bilo prihvatljivo rešenje da se važenje polisa aneksom produži na neki rok, recimo na tri meseca, a da se u međuvremenu sa resornim ministarstvom nađe zakonsko rešenje.

Kada je reč o bankarskoj garanciji, kao mogućem rešenju najavljenom na nedavnom sastanku u Ministarstvu turizma, Marija Matijević ocenjuje da je realno očekivati da bi ono bilo finansijski nepovoljno po turističke agencije, budući da, kako kaže, bankari ovaj sektor već tretiraju kao visoko-riskantan.

"Kolege su u prethodnom periodu imale probleme da dobiju bankarske kredite za nabavku pokućstva s obrazloženjem da dolaze iz visoko-rizičnog sektora, pa se bojim da ćemo ove garancije još teže dobiti, a i ako ih dobijemo biće skupe za naše mogućnosti", zaključuje ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track