DAN SEĆANJA NA STRADANJE U DRUGOM SVETSKOM RATU

KOMEMORACIJA U JAJINCIMA Brnabić: Poklanjamo se našim precima, teško je i potresno kao i svake godine (KURIR TV)

Društvo -

Premijerka položila venac nevinim žrtvama

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima u Drugom svetskom ratu.

1 / 9 Foto: RTS Printscreen, Tanjug Printscreen

Komemoracija je počela u 11 sati u Spomen-parku "Jajinci", kod Spomenika žrtvama zloglasnog stratišta.

foto: RTS Printscreen

Nakon ceremonije polaganja venaca skupu će se obratiti premijerka Brnabić i predsednik Udruženja "Jasenovac" koji je preživeo ustaški logor Milinko Čekić. On je kao preživeli iz dečjeg logora Jasenovac naglasio da je ustaška NDH bila jedina nacistička država na svetu koja je imala logor za decu u koji je prvo dolazila glas, zatim bolesti i na kraju smrt.

foto: RTS Printscreen, Tanjug Printscreen

Okupljenima se potom obratila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je prethodno položila venac na mesto stradanja nevinih žrtava.

- Poklanjamo se našim precima, teško je i potresno kao i svake godine - rekla je Brnabićeva koja je naglasila da su tu stradali nevini samo zato što su bili tamnije puti, drugačije boje kose, imena ili prezimena...

foto: RTS Printscreen, Tanjug Printscreen

Srbija je zemlja pobednik,plamen slobode živi večno

Braneći nezavisnost, slobodu i interese Srbije, sledimo primere predaka i ispisujemo još jedno poglavlje u slobodarskoj istoriji naše zemlje, poručila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima.

Premijerka je navela da otvaramo novo poglavlje u kome je Srbija članica unije evropskih država, za koju kaže da je najveći i najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočava. Istakla je da je Srbija zemlja sa prijateljima i partnerima i na istoku i na zapadu.

foto: RTS Printscreen, Tanjug Printscreen

"Srbija je zemlja pobednik u oblastima u kojima je kroz istoriju retko pobeđivala - u ekonomiji, broju investicja, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svolje ljude i voju budućnost", rekla je Brnabić koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost u Spomen-parku Jajinci.

Premijerka je naglasila da nastavljamo samouvereno da čuvamo antifašitičke vrednosti. "Plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće večno da živi", navela je Brnabić koja je položila venac na stratište u Jajincima i upisala se u Spomen-knjigu.

foto: Tanjug Printscreen

Poručila je da treba da budemo ponosni na našu istoriju i Srbiju, da baštinimo sećanja na pretke, odbacujući svaki pokušaj revizije istorije. Komemoraciji su prisustvovli ministri, predstavnici stranih ambsada, SPC i drugih verskih zajednica, a okupljenima se obratio predsednik Udruženja "Jasenovac" Milinko Ccekić, koji je preživeo ustaški logor.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track