UPUTSTVO ZA SLAVE U DOBA KORONE: Proslava u krugu porodice, uz sveću, osvećen kolač, žito i broj gostiju u skladu s preporukama
Foto: Zorana Jevtić

VAžNO: STRUKA SAVETUJE KAKO BEZBEDNO DA OBELEŽITE PORODIČNU SVETKOVINU

UPUTSTVO ZA SLAVE U DOBA KORONE: Proslava u krugu porodice, uz sveću, osvećen kolač, žito i broj gostiju u skladu s preporukama

Društvo -

Krsne slave vekovima su sinonim za porodična okupljanja, a kod Srba su se tradicionalno organizovale uz prisustvo velikog broja ljudi, što zbog epidemije koronavirusa ove godine neće biti slučaj.

foto: Zorana Jevtić

Slave će ove jeseni i zime biti proslavljane u specifičnim okolnostima, a preporuke struke su jasne - krsnu slavu trebalo bi obeležiti uz poštovanje propisanih epidemioloških mera. Epidemiolog dr Radmilo Petrović upozorava da slave treba slaviti u krugu porodice, s manjim brojem gostiju, bez ljubljenja, sa odstojanjem, uz obavezno pranje ruku.

- Sveća, kandilo i tamjan treba stalno da gore, jer emituju one jone koji na neki način sterilišu vazduh - ocenjuje epidemiolog za Tanjug.

Starešina Crkve Svetog Đorđa u Beogradu Vladimir Levićanin podseća da vera nalaže proslavu u krugu porodice, bez organizovanja velikih proslava, a slavu se neki poslednjih godina organizovali čak i u kafanama. Ističe da je ovo prilika da se vratimo starim običajima, slavlju s manjim brojem gostiju, kako bismo se više posvetili jedni drugima.

- Slavu u vreme epidemije treba proslaviti u krugu porodice - uz sveću, osvećen kolač, žito i broj gostiju u skladu s preporukama. Moramo biti odgovorni i ne smemo dovoditi svoj život i život svojih bližnjih u opasnost, jer slaviti slavu i verovati u Boga znači činiti dobro drugim ljudima i svedočiti ljubav - kaže Levićanin i dodaje da se u ovom trenutku ne zna da li će sveštenici ići u domove da svete vodicu, jer to zavisi od epidemološke situacije, ali podseća da su za uskršnje praznike vernici dolazili u crkvu da uzmu vodicu. - Vernici će naći način da ono što je njima sveto ispoštuju - poručio je sveštenik.

Podsetimo, sezona slava može da uslovi i veći dolazak naših građana iz inostranstva, a kako su ranije upozorili članovi kriznog štaba, moguće je uvođenje nadzora za povratnike.

Činjenice/Pravila svetkovanja

- Smanjiti broj gostiju

- Ne treba se ljubiti

- Obavezno pranje ruku

- Obavezna fizička distanca

- Obavezno provetravanje prostorija

- Sveća, kandilo i tamjan stalno da gore

Foto/Source:Zorana Jevtić/K. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track