MINISTAR VULIN U KARAĐORĐEVU: Vojska Srbije je čuvar naše bezbednosti, temeljnih vrednosti i tradicije
Foto: Ministarstvo odbrane

TAKMIČENJE U ERGELI

MINISTAR VULIN U KARAĐORĐEVU: Vojska Srbije je čuvar naše bezbednosti, temeljnih vrednosti i tradicije

Društvo -

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas manifestaciji „Kup Vojske Srbije - Karađorđevo 2020“, koja je treći put zaredom održana u vojnoj ergeli "Karađorđevo" nadomak Bačke Palanke. Ministar Vulin je istakao da je pre tri godine Vojska Srbije obnovila ovu veliku i važnu manifestaciju.

"To nije samo doprinos turističkom potencijalu Bačke Palanke, već je to pokazatelj da se Vojska vraća sebi, tradiciji, vraća se čuvanju onoga što je vredno u našem narodu. Nije vojska samo skup ljudi koji nosi oružje. Vojska je čuvar tradicije, čuvar onih vrednosti koje su naš narod učinile vrednim ponavljanja", naglasio je ministar Vulin i dodao da se već treću godinu okupljaju konjari iz cele Srbije. "Dolaze najbolja grla da trče najznačajnije trke u sezoni i već treću godinu pokazujemo koliko je Vojska Srbije dragocena svojoj zemlji i gde god je Vojska Srbije tu uvek ima prostora da se nešto radi, unapredi, nadogradi, da se pomogne i lokalnoj zajednici i čitavoj našoj zemlji. Vojska Srbije je čuvar naše bezbednosti, ali je i čuvar temeljnih vrednosti, tradicije koja je naš narod učinila velikim i vrednim", poručio je ministar odbrane.

foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Vulin prisustvovao je glavnoj kasačkoj trci "Čegar", kao i glavnoj galopskoj trci za Kup Vojske Srbije - "Srpska konjička divizija" - centralnim događajima današnje manifestacije. Ovogodišnji pobednik u trci "Srpska konjička divizija" je jahač Goran Mešetović i grlo "Spencers Son", a pehar pobedniku uručio je ministar Vulin.

Drugo mesto u toj trci zauzeo je Darko Ljubomirović i grlo "Calimero Bas", dok je treće mesto pripalo Milošu Milojeviću i grlu "Miss Mazzie". Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković uručio je pehar pobedničkom grlu "Hercule de Sajan" i kasaču Branku Skenderoviću koji je osvojio prvo mesto u glavnoj kasačkoj trci "Čegar". Drugo mesto osvojio je kasač Josip Gavrić Mlađi i grlo "Sara Vaughan A.T."“, dok je treće mesto pripalo Dejanu Kataniću za grlo "Armani B.".

foto: Ministarstvo odbrane

Ranije u toku dana, u okviru ovogodišnjeg "Kupa Vojske Srbije – Karađorđevo 2020", održane su tri kasačke trke "Paštrik", „Oslobođenje Beograda“ i „Košare“ i tri galopske trke „Kolubara“, „Cer“ i „Kajmakčalan“, kao i defile Konjičkog voda Garde. Pobedničke pehare osvojili su Vladimir Pribić i „Amy del Duomo“, Martina Jozić i „Anna Milau“, Anđel Andor i „Tour de Lux“, kao i Željko Ilić i „Targaryan“, Goran Mešetović i „Waslawi“ i Željko Ilić i „Can You Catch Me“.

Za razliku od prethodne dve godine, manifestacija „Kup Vojske Srbije – Karađorđevo“ ove godine traje samo jedan dan, a u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19 i poštovanja epidemioloških mera događaj nije bio otvoren za širu publiku. Manifestacija je obnovljena 2018. godine, posle pauze od 12 godina i značajno je doprinela vraćanju starog sjaja ergele „Karađorđevo“, osnovane davne 1885. godine.

(Kurir.rs/Ministarstvo odbrane)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track