TURISTIČKI SEKTOR DEVASTIRAN, AGENCIJE U VAKUUMU: Dodatna destabilizacija zbog oprečnih informacija!
Foto: Promo

Zahtevaju od ministarstva da reaguje i donese pravilnik

TURISTIČKI SEKTOR DEVASTIRAN, AGENCIJE U VAKUUMU: Dodatna destabilizacija zbog oprečnih informacija!

Društvo -

Pojedini mediji vode orkestriranu kampanju s ciljem destabilizacije turističkog sektora u Srbiji, poručuje za Kurir Gordana Prodić, predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS). Turistički sektor je jedan od najugroženijih oblasti privrede zbog pandemije koronavirusa, a dodatnu neizvesnost unose tendenciozne informacije, čime se dodatno urušava ovaj sektor. Usluge 400 srpskih agencija koristi više od milion naših građana.

Podsetimo, turističke agencije u Srbiji od 1. oktobra ne prodaju aranžmane, jer su osiguravajuće kuće odbile su da ih osiguraju. čime su ostali bez licenci. Odluka Ministarstva je da se agencijama ne oduzimaju licence, ali svi u turizmu čekaju konačni rasplet situacije.

- Imam utisak da se vodi orkestrirana kampanja pojedinih medija, s obzirom na to da sam se ispred ANTAS-a obratila javnosti, ali je otežavajuće to što mediji nisu ulazili u dubinu problema. Znam da ima agencija koje su isplatile svoje polise, a nemaju zamenske vaučere. Osiguravajuća društva treba da procene rizik agencija i tako da daju polise - uverava sagovornica.

Dodaje da to nije kraj problemima.

- Ima agencija koje se bave isključivo receptivnim turizmom. Njihov rizik je nula - isplatili su svoje polise i sada ih stavili u isti koš. Zamenska putovanja su ušla u garanciju sadašnjih polisa tako da to nije uopšte rizik za sledeće polise - objašnjava Gordana Prodić.

- Smatramo da država može da reši problem tako da privredna društva krenu da rade koliko toliko, s obzirom da imamo Dunav osiguranje koje je državno - dodaje predsednica ANTAS-a. Ona se obratila državnom vrhu, odnosno predsedniku Srbije i premijerki, s molbom da se iznađe rešenje iz vakuuma u kome se našao turistički sektor.

Inače, kako su iz Udruženja turističkih agencija Srbije rekli krajem nedelje, na "njihovo veliko iznenađenje, na sajtu Ministarstva turizma i trgovine su osvanule dve vrlo zbunjujuće objave".

Najpre je 29. 09. objavljeno obaveštenje putnicima da od 01. oktobra 2020. godine, prilikom kupovine novog turističkog putovanja, kao i prilikom ugovaranja zamenskog putovanja, obrate pažnju da li turistička agencija organizator turističkog putovanja poseduje licencu i propisanu garanciju putovanja.

Upozoreni putnici, ne i agencije

"Ministarstvo po čijim propisima i radimo, je uprkos ponašanju osiguravajućih kuća i otkazom garancija koje su stupile na snagu 30.09. umesto zauzimanja stava rešenja, kao i toga da bude posrednik između osiguravača i nas turističkih agencija, najpre našlo za shodno da upozori putnike", kažu iz Udruženja turističkih agencija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track