POBEDA KURIRA: Ruše divlju gradnju kod Muzeja Jovana Cvijića
Foto: Tamara Trajković

epilog

POBEDA KURIRA: Ruše divlju gradnju kod Muzeja Jovana Cvijića

Društvo -

Rušenje nelegalnog objekta koji je ugrožavao Memorijalni muzej Jovana Cvijića u centru Beograda, o čemu je Kurir prvi pisao, počelo je juče. Time je naša priča o bespravnoj gradnji koju je dozvolila opština Stari grad dok je predsednik bio Marko Bastać dobila epilog.

Naime, investitor "Kopitareva bašta d. o. o." sa susedne parcele bespravno je nadogradio jednospratnicu, porušio zajednički zid s muzejom, a pomoćni objekat Cvijićevog legata teško oštetio. Sve ovo se odigravalo tokom vanrednog stanja i uprkos tome što je investitoru već bilo naređeno da zaustavi gradnju.

https://www.facebook.com/Goran.Vesic.zvanicna.stranica/posts/3877302518964292

Podnete krivične prijave

Kad su građani primetili da se oštećuje rodna kuća jednog od najvećih srpskih naučnika u Ulici Jelene Ćetković, prijavili su Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda. Inspektor je izašao na teren i ustanovio da je nastavljeno s nelegalnim radovima, zbog čega je doneto rešenje o zatvaranju gradilišta, a zatim, u daljem toku postupka, i rešenje o uklanjanju bespravno izvedenih radova, kao i podnošenju krivične prijave.

foto: Printscreen RTS

Vest o rušenju saopštio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, podsećajući da su predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda protestovali zbog ugrožavanja ove kulturne ustanove, ali da tadašnje rukovodstvo i Bastać nisu hteli čak ni da ih saslušaju.

Ignorisali upozorenja

- Taj nelegalni objekat je "zadužbina" bivše opštinske vlasti na Starom gradu, koju je vodila stranka Dragana Đilasa. To ostaje iza Đilasa. Prazan budžet i nelegalni objekti. To Đilasovo rukovodstvo opštine Stari grad nije želelo ni da primi na razgovor predstavnike Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji su protestovali zbog ugrožavanja Muzeja Jovana Cvijića. Hvala bogu, ovi đilasovci više nisu na vlasti u gradskoj opštini Stari grad, pa je počelo rušenje nelegalnog objekta - rekao je Vesić.

foto: Ana Paunković
https://www.facebook.com/Goran.Vesic.zvanicna.stranica/posts/3877302518964292

Nenadoknadiva šteta

Muzej ostao bez autentičnog zida

Kuću u kojoj je smešten Memorijalni muzej podigao je 1905. godine upravo Jovan Cvijić, svetski poznati naučnik geograf. Zidnu dekoraciju enterijera kuće izuzetne vrednosti, u stilu secesije, uradio je Dragutin Inkiostri Medenjak. Kuća predstavlja kulturno dobro i nalazi se pod zaštitom države. Zbog bahatog ponašanja i nelegalne gradnje, glavni objekat muzeja, srećom, nije oštećen, ali jeste načet pomoćni, dok je autentični zajednički zid u potpunosti srušen. Muzej sa unutrašnje strane je zbog toga ostao sa srušenim zidom, a narušen je i ceo ambijent.

Kurir.rs|Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track