VREMENSKI CIKLUS IDE NAM NA RUKU: Meteorolog Todorović otkrio kakvu zimu možemo da očekujemo
Foto: Youtube Printscreen

ULAZIMO U SVEŽU JESEN

VREMENSKI CIKLUS IDE NAM NA RUKU: Meteorolog Todorović otkrio kakvu zimu možemo da očekujemo

Društvo -

Meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navodi da se gledajući kakva su bila leta i ritam promena sa verovatnoćom od 60 posto može reći kakva će biti zima.

Navodi da je poslednjih dana bilo uticaja jake ciklonske cirkulacije koja je donela izuzetno velike količine padavina u zapadnoj Evropi, ali i na Jadranu.

- Mi smo zaštićeni. Slično bi bilo i u narednom periodu, kako će biti verovatno i u novembru, biće kiše, ali ne pljuskovitih padavina koje su karakteristične za topli deo godine. Ulazimo u jednu mirniju i svežiju varijantu jeseni. Velikih količina padavina na malom prostoru ne bi trebalo da bude - napominje Todorović.

Ističe i da sa verovatnoćom od 60 posto može da se gledajući leto kaže kakva će biti zima.

- Jedan period hladnog vremena bio je u januaru 2017. godine i to se ponavlja na tri do četiri godine. Prošla zima je bila topla sa vrlo malo snega. Po tom nekom ritmu ponovljivosti verovatno je da će ova zima biti malo hladnija i sa više snega. To je neka gruba procena - zaključio je Todorović.

Prethodna dva-tri dana bila je visoka temperatura, ali prema njegovim rečima, svaka visoka temperatura ne znači i miholjsko leto.

- Mogu da kažem da će 9, 10. i 11. biti vremenske prilike karakteristične za miholjsko leto, jutra sveža, danju umereno toplo, stabilno sunčano vreme, a od ponedeljka sledi novo naoblačenje. Smenjivaće se suvi i sunčani dani sa oblačnim, vetrovitim i kišnim u trajanju od dva tri dana - kazao je Todorović.

(Kurir.rs/RTS/Foto:Youtube/Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track