KRIZNI ŠTAB Vesić: Beograd najveće žarište, insistiraćemo da se u zatvorenom prostoru nose maske
Foto: Printscreen

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

KRIZNI ŠTAB Vesić: Beograd najveće žarište, insistiraćemo da se u zatvorenom prostoru nose maske

Društvo -

U poslednja 24 sata na korona virus testirano je 6.700 građana od kojih je 121 zaražen. Preminuo je 1 oboleli, a na respiratorima je 20 pacijenata u bolnicama širom Srbije.

Inače, članovi Kriznog štaba danas govore pred novinarima o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Od početka epidemije registrovana su 34.193 slučaja zaraze korona virusom. Hospitalizovana su 283 pacijenta.

foto: Printscreen

Kako je navela dr Darija Kisić Tepavčević, 66 pozitivnih je iz Beograda, zatim 8 iz Kragujevca, iz Niša 5, Novog Sada i Loznice po 4, Vranja i Kraljeva po 3. Ostali gradovi jednu ili dve pozitivne osobe imaju.

Pred novinarima govore zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, doktorka Darija Kisić Tepavčević i doktor Zoran Baščarević.

foto: Kurir Printscreen

Doktorka Darija je istakla da je 54 odsto od ukupnog broja novozažanih iz Beograda.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u školama, od početka školske godine registrovano je 80 obolelih đaka, 52 iz osnovnih i 28 iz srednjih škola.

- Poslednjih dana beleži se porast broja obolelih, ako gledamo rizik oboljevanja na nivou cele Evrope, mi i dalje imamo najnižu stopu oboljevanja, odnosno 8 na 100.000 građana. Na nama je da sprečimo ubrzano širenje virusa - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

foto: Kurir Printscreen

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je glavni grad Srbije trenutno najveće žarište.

- Svi veliki gradovi Evrope su ugroženi, zato je važno da se u Beogradu posvetimo mestima gde je najlbrže širenje zaraze. Moramo da se posvetimo javnom prevozu i ugostiteljskim objektima. Uradili smo 125 nadzora u javnom prevozu, napisano je ukupno 15 prijava u prethodna dva dana, a svi vozači su u obavezi da nose maske. Tamo gde ima kabine, nije potrebno da nosi masku, a nžalost nemaju sva vozila kabinu. Naš apel je da se poštuju mere, maska je jedina zaštita i zato ćemo insistirati da se u zatvorenom prostoru nose maske - rekao je Vesić.

Vesić dodaje da ulazimo u kritičan period kada bašte neće moći da rade, ali i kada počinju slave pa je apelovao na građane da budu odgovorniji.

Doktorka Kisić dodaje da pravilno nošenje maske, kada prekriva nos i usta i te kako je efikasno i od ogromnog značaja.

- Osnovna mera je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

foto: Kurir Printscreen

Profesor Baščarević, inače direktor ortopedskog Instituta Banjica, istakao je da ta ustanova tri meseca ove godine nije radila ono čemu je namenjena jer je ulazila u kovid sistem.

- Nama nije teško da prelazimo iz jednog sistema u drugi, lečimo sve pacijente koje treba, ali naš posao je da lečimo ortopedske, želim da molim sve naše građane da se pridržavaju mera zaštite. Treći talas je svuda u svetu, a doći će i kod nas, pomozite nam da ostanemo u ortopediji - naglasio je Baščarević.

Potom su odgovarali na pitanja novinara.

O sportskim događajima

- Odluka je da se sportske manifestacije ne održavaju uz prisustvo publike. I kada smo imali dozvolu, i tada su bile propisane sve striktne mere ali se nisu poštovale. takvo okupljanje bi se smatralo faktorom visokog rizika - istakla je doktorka Kisić Tepavčević.

O kažnjavanju građana zbog nepoštovanja mera

- Nema inspekcije niti konrtrole da može da kontroliše svako vozilo, ako se sami ne pridržavamo. Ako želimo da tržni centri rade, ne sme biti posetilaca koji ne nose maske. Ako svi zajedno ne budemo radili, nećemo uspeti - rekao je Vesić.

Potencijalna žarišta osim Beograda

- Već danima više od polovine zaraženih je iz Beograda, logično je da najviše ima inficiranih u gradu gde ima najviše stanovnika. Nismo imali zaražavanje ni u jednom privrednom objektu, uglavnom su to mlađe osobe i sporadični slučajevi. Možemo da kažemo da nemamo nijedno žarište, ali ne treba ni da dočekamo da nam se ona dese da bismo reagovali - navela je dr Kisić.

O kontroli ugostiteljskih objekata

- Postoje oni koji ne poštuju radno vreme i ima onih koji reklamiraju žurke i znamo da postoje oni koji nemaju dovoljno mesta za sve goste. Biće rigoroznije kontrole, posebno ono što je u nadležnosti komunalne milicije, koja će kontolisati radno vreme - naglašava Vesić.

Krizni štab održao je danas sednicu na kojoj su razmatrane mere za suzbijanje predstojećeg trećeg talasa epidemije virusa korona koji bi prema najavama epidemiologa trebalo da se dogodi u novembru.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track