KAD KAŽEŠ OVE DVE SRPSKE REČI, RAZUME TE ČITAV SVET ALI STVARNO! Znate li koje su? Englezi ih koriste jer za to nemaju svoje
Foto: Youtube Printscreen

Ovo su srbizmi koje koristi cela planeta

KAD KAŽEŠ OVE DVE SRPSKE REČI, RAZUME TE ČITAV SVET ALI STVARNO! Znate li koje su? Englezi ih koriste jer za to nemaju svoje

Društvo -

ČAČAK - Govori srpski da te ceo svet razume! Najčuveniji srbizmi u engleskim rečnicima su - vampir i paprika.

U svakodnevnom govoru čujemo toliko anglicizma, reči koje su Srbi „pozajmili“ iz engleskog jezika i kao takve se koriste kod nas. Evaluacija, hospitalizacija, okej, organizacija, komunikacija, implementacija.. samo su od nekih.

foto: Printscreen

Ipak, da nije sve tako izgubljeno ni za srpski jezik pokazuje i 28 srbizama, koji ponosno stoje u engleskim rečnicima, a za koje britansko kraljevstvo nema svoju reč.

„Šta mislite kako Englezi nazivaju jedno naše povrće, najaktuelnije upravo sad, kad se od njega prave ajvar i druge zimske đakonije? Pa, isto: paprika. I tako je i pišu, doslovce, paprika. Pored paprike ili pre nje, Englezi su prihvatili i našu reč vampir, samo što je pišu nešto izmenjeno, vampire“, rekao je za RINU, novinar Gvozden Otašević.

Tako se i mi, bar malo, odužujemo Englezima za bezbroj pozajmljenica koje u našem svakodnevnom govoru koristimo umesto umiljatih i izvornih srpskih reči.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track