PEVAO, PA SE ZARAZIO: Mitropolit Amfilohije se na slavi veselio uz „Ječam žela Kosovka devojka“ i DOBIO KORONU!
Foto: Screenshot

Otkrivamo

PEVAO, PA SE ZARAZIO: Mitropolit Amfilohije se na slavi veselio uz „Ječam žela Kosovka devojka“ i DOBIO KORONU!

Društvo -

Mitropolit crnogorsko-primorski se najverovatnije inficirao posle liturgije povodom slave Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Kučima, kažu njegovi saradnici.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (82), koji je tna lečenju u Kliničkom centru Crne Gore, oseća se dobro i njegovo zdravstveno stanje je stabilno. A koronom se, kako Kurir saznaje, najverovatnije zarazio još krajem septembra, kada je u selu Brskut u Kučima služio liturgiju povodom slave Crkve rođenja Presvete Bogorodice!

Amfilohije je nakon liturgije nastavio proslavu sa meštanima, a tom prilikom se i latio mikrofona i zapevao čuvenu „Ječam žela Kosovka Devojka“!

- Proslavi je prisustvovalo dosta meštana. U zatvornom je bilo 40-ak ljudi. Bilo je hrane i pića, a ljudi su se posebno oduševili kada je mitropolit uzeo mikrofon i zapevao svoju verziju „Ječam žela Kosovka Devojka“. Pretpostavljamo da se na toj proslavi i zarazio. Naknadno smo saznali da je jedan od prisutnih, iz plemena Kuča, takođe imao simptome koronavirusa. Imao je temperaturu i loše se osećao, ali je odbijao da ode kod lekara i da se testira - priča za Kurir izvor blizak mitropolitu.

Inače, na tom slavlju je bio i predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, koji je zahvalio Amfilohiju za pobedu na izborima.

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) juče je saopštila da se Amfilohije dobro oseća i da je noć proveo mirno:

- Pod stalnom je brigom lekara u KC Crne Gore, gde je u utorak smešten nakon što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus. Pozivamo braću i sestre na usrdnu molitvu punu vere i ljubavi za mitropolitovo što skorije ozdravljenje, i za zdravlje i napredak svih obolelih.

Izvor Kurira kaže da su mitropolitu za sada svi parametri dobri, ali da se njegovo stanje budno prati:

- Pluća su mu čista. Nema nikakvih hroničnih bolesti, glavni rizik su njegove godine.

Amfilohije je testiran u utorak oko 14 časova u cetinjskoj bolnici „Danilo Prvi“, a prema nezvaničnim informacijama, zdravstvenom osoblju je tada prijavio da je prethodnih dana imao povišenu temperaturu.

- Prethodne dane mitropolit je proveo u kućnoj izolaciji i pod neprekidnim lekarskim nadzorom. Iako se lično dobro oseća, kovid test je potvrdio da je vladika inficiran ovim virusom, pa je baš iz tih razloga on prevezen u KBC Podgorica. - naveli su u MCP.

foto: Beta/ Saša Matić

O AMFILOHIJU

  • Rođen je na Božić 7. januara 1938. u Barama Radovića u Donjoj Morači
  • Svetovno ime mu je bilo Risto
  • Osnovnu školu je završio u manastiru Morači
  • Diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962.
  • Postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, gde je 1965. magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu
  • godine 1976. postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu BU, a u dva mandata je bio i dekan fakulteta
  • Bio je i episkop banatski, a u decembru 1990. izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju
  • Poznat je u javnosti kao veliki protivnik održavanja Parade ponosa
  • Javnost je šokirao liturgijom koju je 2013. služio za upokojenje Vlade Srbije

Podrška za mitropolita

TVITER MOLITVE ZA OZDRAVLJENJE

Brojni vernici, političari iz Crne Gore, kao i druge javne ličnosti juče su na društvenim mrežama slali podršku Amfilohiju i upućivali mu želje za brz oporavak, a između ostalih na Tviteru se oglasio i Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav nove crnogorske vlade

- Umnožimo molitve za našeg mitropolita Amfilohija onako kako se on uvek molio za Crnu Goru. Molitve i podrška svim obolelim od koronavirusa i našim zdravstvenim radnicima širom Crne Gore - naveo je Krivokapić, dok je podršku mitropolitu dao i srpski princ Filip Karađorđević:

- Neka Gospod krepi i da dobro zdravlje egzarhu Pećkoga trona, jer su našem narodu njegova mudrost i molitva potrebniji nego ikad.

Ima svoju verziju pesme

„KAD SE VOJSKA NA KOSOVO VRATI“

Ovo nije prva proslava na kojoj je Amfilohije pevao „Ječam žela Kosovka Devojka“, i to u verziji koja se razlikuje od originala.

„Kad se vojska na Kosovo vrati, Kad se vojska, majčice, na Kosovo vrati... I projezdi pro Gazimestana, I projezdi, majčice, pro Gazimestana... I dojezdi do slavnih Dečana, I dojezdi, majčice, do slavnih Dečana“, neki su od stihova ove pesme.

Istraga

SASLUŠANA DIREKTORKA BOLNICE

Policijski inspektori saslušali su juče Sonju Radojičić, direktorku bolnice „Danilo Prvi“, i medicinsko osoblje kako bi proverili da li je boravak Amfilohija u toj bolnici bio u skladu s merama Instituta za javno zdravlje, prenela je TV Vijesti. Njihove izjave su, kako se navodi, dostavljene tužilaštvu, koje će utvrditi ima li elemenata krivične odgovornosti.

Kurir.rs/Ružica Kantar/Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track