TURISTI SE PITAJU: Šta će biti sa njihovim NOVCEM za izdate VAUČERE? Mnogi uzimaju pare po sistemu daj šta daš
Foto: Promo

Agencije na izdisaju

TURISTI SE PITAJU: Šta će biti sa njihovim NOVCEM za izdate VAUČERE? Mnogi uzimaju pare po sistemu daj šta daš

Društvo -

Osiguravači su obavezni da isplate novac za sve aražmane koje su agencije prodale i nisu realizovale. Ipak mnogi turisti idu u agencije i uzimaju novac po sistemu daj šta daš

Turističke agencije od 1. oktobra više ne rade. Poslednji avion sa turistima poleće 10. oktobra koji je zakazan ranije.

YUTA je osiguravačima i Ministarstvu turizma dala rok, koji ističe danas da se reši problem agencija čije su polise osiguranja istekle 1. oktobra. I samo Ministarstvo turizma je obećalo da će problem agencija biti rešen u narednih deset dana - i taj rok je protekao.

- Produžili smo rok do petka - kratko kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Naime, osiguravači su odlučili da turističkim agencijama više neće izdavati polise osiguranja poslovanja, jer se plaše velikog rizika koji ove godine nosi turizam. Novoosnovanim agencijama daju polise osiguranja, jer smatraju da nisu opterećene vaučerima koje su agencije davale turistima koji nisu hteli ili mogli proteklog leta da odu na odmor koji su već uplatili.

Međutim, osiguravači su obavezni da isplate novac za sve aražmane koje su agencije prodale i nisu realizovale. Ovo naročito važi za agencije koje prestanu sa radom.

Ne spominje se epidemija!

U Pravilniku koji je na snazi se ne spominje vanredno stanje, niti epidemija, što znači da su osiguravači obavezni da isplate polisu koju su sve agencije imale do 1. oktobra!

Sve agencije su imale polise kada su turisti kupovali aranžmane i one su važeće! Osiguranja su zasad pasivna, a mnogi turisti uzimaju novac od agencija po sistemu daj šta daš. Pravilnik o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja, visini depozita u zavisnosti od kategorije licence, načinu aktiviranja, nameni sredstava, kao i o drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja, primenjuje se od 1. januara 2020. godine.

Agencije su pokrivene sa dve polise. Jedna polisa je za aranžmane prodate do 31.12.2019. Druga polisa važi od 01. januara 2020., o čemu jasno govori član 19. ovog pravilnika. Obzirom na to da je prva polisa na 300.000 evra, a druga na 400.000 evra, agencije su pokrivene sa 700.000 evra, tako bi osiguravajuće kuće morale da preispitaju svoju odluku.

Evo šta kaže zakon

1 / 4 Foto: Kurir

Osiguravači ne mogu da se "isključe od odgovornosti" U Članu 8 decidirano piše: "Ugovorom ne može se ugovoriti isključenje od odgovornosti davaoca garancije". To znači da turisti ne treba da brinu da li će vaučer istkoristiti narednog leta ili podići novac 2022. godine, jer su osiguravači obavezni da to urade ukoliko agencija, kod koje su uplatili, propadne.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track