SRBIN NAPRAVIO ULTRABRZI TEST NA KORONU: Rezultate daje za samo 15 minuta, liči na onaj za trudnoću, a upotrebljava se ovako
Foto: EPA / Rolex Dela Pena

najpouzdaniji

SRBIN NAPRAVIO ULTRABRZI TEST NA KORONU: Rezultate daje za samo 15 minuta, liči na onaj za trudnoću, a upotrebljava se ovako

Društvo -

Najpouzdaniji test na koronu putem krvi, koji tačne rezultate daje u čak 98 odsto slučajeva, proizvela je poznata francuska kompanija na čijem se čelu nalazi Srbin Milovan Stankov.

Ultrabrzim serološkim testom nijedan drugi proizvođač ne može da se pohvali, a da stvar bude bolja, ovaj test za svega 15 minuta pokazuje da li je osoba zaražena koronom.

Krajem marta vlasti u Francuskoj donirale su čak milion evra kompaniji za proizvodnju testova koji jako podsećaju na testove za trudnoću. Dovoljno je kapnuti samo jednu kap krvi na uređaj, a ukoliko u organizmu postoje antitela, traka će promeni boju.

Test je veoma brzo dospeo na tržište, jer je kompanija francuska iskoristila ranija istraživanja i na osnovu njih proizveo uređaj za otkrivanje virusa.

- Pre tri godine razvijali smo test za dijagnostiku zika virusa za brazilsko tržište. Princip razvoja dijagnostičkog testa za koronu i zika virusa u osnovi je isti. Već u februaru imali smo praktično sve što je bilo potrebno da razvijemo test na kovid-19, falio nam je samo sintetizovani rekombinantni protein virusa, koji smo dobili od kolega iz Kine. Naš projekat pobedio je među 800 kandidata, test se već distribuira u više od 40 zemalja sveta, a mesečno proizvodimo četiri miliona testova - objašnjava Stankov.

- Velika nam je želja da sarađujemo sa svojim naučnim i državnim institucijama. Spremni smo da ponudimo uzorke svojih proizvoda odgovarajućim institucijama u Srbiji, besplatno za klinička istraživanja - rekao je Stankov.

Njegov sin, imenjak i izvršni direktor kompanije Milovan Stankov Puges objašnjava da je mehanizam jedinstven u svetu i analizira antitela u malom uzorku krvi pacijenta, praveći malu rupu na vrhu prsta.

- Pritiskom na dugme sakuplja se i analizira mala kap krvi. Petnaest minuta kasnije mehanizam upozorava da li je osoba razvila antitela, čak i ako se nije razbolela. Već pet dana nakon zaražavanja osoba u organizmu ima dovoljan broj antitela da ih test prepozna. Od desetog dana, pa nadalje efikasnost testa je 70 odsto, a od petnaestog dana od dana zaražavanja čak 98 odsto - napominje on.

Stankov je rođen u Subotici, diplomirao je biologiju i radio na "Torlaku". Kao mladi saradnik šefa laboratorije za alergiju, radio je na ispitivanju preparata i dijagnostičkih metoda za alergene iz kućne prašine i objavio više od 60 naučnih radova. Živeo je u Španiji, Nemačkoj, Irskoj i Francuskoj.

(Kurir.rs/Informer, K.M/ FOTO: EPA / Rolex Dela Pena/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja