UPOZORENJE ZA SVE KOJI UPLAĆUJU PUTOVANJA OD 1. OKTOBRA: Od novčane mase za obeštećenje samo 20 odsto vrednosti je sigurno?!
Foto: Promo

Pamet u glavu

UPOZORENJE ZA SVE KOJI UPLAĆUJU PUTOVANJA OD 1. OKTOBRA: Od novčane mase za obeštećenje samo 20 odsto vrednosti je sigurno?!

Društvo -

Na Fejsbuk stranici Zaštita potrošača pojavilo se upozorenje i apel putnicima da paze u kojoj agenciji uplaćuju aranžmane za putovanja od 1.10.

- Kako najavljenog i obećanog rešenja za problem oko produženja licenci za turističke agencije još nema, upozoravamo putnike koji nakon 1. oktobra uplaćuju nove aranžmane da to čine uz veliki rizik.

Agencije nisu obezbedile garancije putovanja zbog odbijanja osiguranja da sa njima zaključe nove ugovore, a koje su uslov za produženje licence i praktično ne bi smele da primaju nove putnike, ali to uveliko rade i žargonski rečeno - avioni poleću i sleću za Tursku i Egipat, javljaju nam potrošači.

A na šta mogu da računaju putnici koji su još ranije odustali od svojih putovanja zbog covid-19 i koji nisu iskoristili zamensko putovanje?

Gruba je procena da su osigurane sume svih agencija spram vrednosti uplaćenih, a nerealizovanih putovanja, dovoljne da se svima srazmerno isplati do 20% od vrednosti aranžmana. Neko možda dobije i više, ali to zavisi od više faktora, na prvom mestu od solventnosti agencije.

Da li i na koju sumu novca potrošači mogu da računaju ako agencija prestane sa radom pre januara 2022. kada je rok za početak isplate novca za nerealizovana putovanja – niko ne zna! Na potezu je Ministarstvo... - zaključuje se u objavi na Fejsbuku.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track