Najnovije vesti

KORONA SE ŠIRI KAO POŽAR! Dr Kisić o trenutno NAJRIZIČNIJEM MESTU: Evo šta se desi nakon poseta kafićima - LJUDI, OPAMETITE SE!
Foto: Printscreen Prva

respiratorne infekcije se tek očekuju

KORONA SE ŠIRI KAO POŽAR! Dr Kisić o trenutno NAJRIZIČNIJEM MESTU: Evo šta se desi nakon poseta kafićima - LJUDI, OPAMETITE SE!

Društvo

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ponovo uvedeno zato što su oni prepoznati kao jedna od najrizičnijih mesta za zaražažanje novim korona virusom.

Ona je na kazala da je bilo dana kada je 50 odsto novozaražanih u populaciji između 25 i 40 godina, navodilo da su se verovatno inficirali na okupljanjima uveče, kada se ljudi opuste i prekinu da se pridržavaju epidemioloških preporuka.

Iz kafića zaraza se prenosi u kuću

- Po pravilu smo primetili da dolazi do zaražavanja na nekim noćnim dešavanjima ili okupljanjima... nakon čega obično sledi dalje zaražavanje unutar porodice - dodala je Kisić Tepavčević za TV Prva.

Navela je i da se epidemiološka slika koja je povoljnija od svih država u okruženju "nije desila slučajno", a da su u strukturi ukupno obolelih turisti koji su dolazili iz inostransta činili oko pet odsto.

- Većina se vratila u preporučenom periodu... a naši turisti su mogli da se prepoznaju zato što su (i na moru) uglavnom nosili maske - kaže Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da predstoji hladno vreme, kada se respiratorne infekcije očekuju, da korona virus nije imao sezonalnost, što se prethodno očekivalo, kao i da se "širi kao požar u šumi" svaki put kada mu to dozvole ublažavanjem mera.

- Epidemiološka situacija nikada neće biti sigurna dok god virus kruži u populaciji - rekla je Kisić Tepavčević.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...