VUČIĆ NA ZATVARANJU DEČJE NEDELJE Poštovana deco, čitao sam radove Dunje, Nevene, Patricije i Gabrijela! Izvanredni su (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Svečanost u Palati Srbija

VUČIĆ NA ZATVARANJU DEČJE NEDELJE Poštovana deco, čitao sam radove Dunje, Nevene, Patricije i Gabrijela! Izvanredni su (FOTO)

Društvo -

Volim svoju majku ali ona je samo moja majka a Srbija je majka svima, citirao je predsednik jedan nagrađeni rad na temu "Zašto volim Srbiju"

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom zatvaranju "Dečje nedelje 2020" gde je najmlađima uručio plakete.

- Poštovana deco, da vam se obratim rečima Duška Radovića... Mislio sam da su ove nove generacije manje pismene od onih prethodnih, da manje uče od prethodnih ali nije tako... Pročitao sam radove Dunje, Nevene, Patricije i Gabrijela... Izvanredni su... A Gabrijel kako samo igra šah... Upoznao sam dva slepa dečaka ovde, neverovatno je kako oni igraju šah... - rekao je Vučić napomenuvši da je tema bila "Zašto volim Srbiju".

1 / 5 Foto: Printscreen TV Pink

- Mnogo sam srećan što sam danas bio ovde, bila je ovo teška nedelja i ovo je njen najlepši kraj i srećan sam što je završena baš ovde... Vama poštovana deco želim da se lepo igrate i učite i da volite Srbiju... Živela Srbija - završio je predsednik obraćanje najmlađima prethodno rekavši da se u radovima koje je pročitao vidi neverovatna ljubav prema Srbiji i kako su ti radovi pismeni i dobri te da bi i on teško umeo da ih napiše tako iako je kao đak dobijao petice na svojim radovima.

Deca pokazala koliko vole svoju Srbiju

Predsednik je na zatvaranju Dečje nedelje poručio deci da pored igre treba da budu vredni, odgovorni i da vole svoju zemlju, i istakao da se čitajući njihove radove uverio u izuzetnu ljubav koju gaje prema Srbiji.

"Pročitao sam radove Dunje, Nevene, Patricije i Gabrijele. Mislio sam da su nove generacije te koje se razumeju u virtuelni svet i pogrešno uveren da manje uce, da su manje pismeni od prethodnih generacija. Radovi koje sam procitao su izvanredni, pisala su ih deca izuzetnog talenta. Pokazali su izuzetnost, borbenost, ljubav prema Srbiji", rekao je predsednik u obraćanju na svečanosti.

On kaže da je obilazeći štandove sa devojčicama i dečacima sa kojima je pričao video da svi imaju samopozudanje i da vide kako mogu da čuvaju i menjaju Srbiju na bolje.

"Važno je da deca i ovako mala razumeju odgvornosti. Život nije uvek samo lep, morate biti spremni i odgovrni da razmišljate kako da doprinesete drustvu i kako uz ljubavi prema porodici i Srbiji da doprinesete boljoj budućnosti i sebi i svojoj zemlji", rekao je Vučić i zaključio da je ovo za njega bio najlepši kraj ove nedelje.

Vučić je naglasio i da mu je drago što je žiri imao sluha i za radove koji su došli od dece sa one strane Drine a jedan je i nagrađen jer je neverovatna ljubav koja ta deca imaju prema Srbiji.

- I moj otac je rođen sa one strane Drine a majka Bačvanka, stari vojvođanski starosedelac, i uvek nam je govorio da ne možemo da shvatimo koliko je neverovatna ljubav prema Srbiji onih koji nisu rođeni u njoj - dodao je predsednik.

Zatvaranje je počelo u 10 časova u Palati Srbija, saopštila je pres služba predsednika.

Tradicionalna manifestacija "Dečija nedelja" obeležena je ove sedmice u čitavoj Srbiji pod sloganom "Podeljena sreća dva puta je veća". Dečja nedelja slavi pravo dece da uživaju u detinjstvu i mladosti i to je takođe prilika da deca pokažu svoje talente, veštine i sposobnosti.

Podsetimo, manifestacija "Dečja nedelja" završena je danas svečanošću u Palati Srbija. Nakon obilaska štandova na kojem je predstavljeno 50 najboljih umetnički radova dece na temu "Zašto volim Srbiju", predsednik je podelio plakete u tri kategorije i jednu specijalnu nagradu.

Kategorije koje su nagrađivane su od prvog do četvrtog razreda, petog do osmog i za najbolji umetnički rad iz dijaspore. Tokom proteklih sedam dana u gradovima širom Srbije organizovane su aktivnosti za decu u okviru manifestacije koja je ove godine održana pod sloganom "Podeljena sreća je dva puta veća".

Svaki dan je bio posvećen jednoj temi, pa je tako utorak bio posvećen sportu, sreda upoznavanju dece sa zaštitom životne sredine, četvrtak obrazovanju, a u petak su najmlađi upoznati sa značajem inkluzije, solidarnosti i tolerancije, dok su juče objavljeni nagrađeni pobednici literarnog konkursa.

foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Dečja nedelja je ove godine organizovana tako što se vodilo računa o zdravlju i bezbednosti u skladu sa poštovanjem svih epidemioloških mera u borbi protiv širenja virusa korona.

Ta manifestacija slavi pravo dece da uživaju u detinjstvu i mladosti, a ujedno je i prilika da najmlađi pokažu svoje veštine, sposobnosti i talente.

U osnovi njene pripreme je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta iz 1989. godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.

Organizacioni pokrovitelj "Dečije nedelje" je humanitarna organizacija "Dečije srce“, uz pdršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a današnjem svečanom zatvaranju prisustvovao je i ministar za rad Zoran Djorđević, koji je manifestaciju 5. oktobra otvorio.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track