VODITE RAČUNA

SVI GRAĐANI NA UDARU IZVRŠITELJA? Stiže prinudna naplata dugovanja od pre 15 godina (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Svakoga dana slušamo vesti kako su izvršitelji nekome nešto oduzeli i kako su se građani međusobno organizovali u odbrani nečije imovine. Građani koji nisu imali dovolj no prilike da se susretnu sa izvršiteljima, često i nisu dovoljno upućeni u to šta su i ko su izvršitelji.

O problemu izvršitelja, zakonima i kršenju zakona u "Pulsu dana" na Kurir televiziji govorila je advokatica Jelena Pavlović.

Jelena je jasno istakla sve mane ovakvog načina prinudne naplate, a građane je posebno upozorila na predstojeći period.

- Posebno građani trebaju biti oprzeni, jer je u toku raspoređivanje svih predmeta koji su godinama stajali u sudu i koje se tek sada uručuju izvršiteljima.

Zamislite vi dug od pre 15 godina za koji tek sada saznajete da imate. To je najmanje tri puta veći izos od početnog, ako ne i više - rekla je Jelena, koja je građanima dala i savet šta da rade ako se nađu u ovakvoj situaciji.

- Računi koji će im stići od pre 15 ili 10 godina uglavnom većina njih potpada pod zakon o izvršenju iz 2004. ili 2011. godine, gde je bila propisana stroga formalnost izvršne isprave, što znači da ukoliko je neko prodao stan ili neko npr. umro, ne može se izvršenje sporvesti prema naslednicima. Savetujem građane da posebno budu oprezni tokom ove godine i da redovno kontrolišu svoje sandučiće.

Jelena je dodala i da samo kod nas poštar može da ubaci pošiljku u sanduče, te da se često dogodi da to bude i pogrešno sanduče, pa da pošiljka i ne stigne na pravu adresu.

Neretko se događa da izvršitelji ikoriste ovu situaciju u svoju korist, evo i kako!

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track