Najnovije vesti

KRENULA NAGRADNA IGRA UZMI RAČUN I POBEDI! Građane očekuju vredne nagrade:12 stanova i 60 automobila, a OVO SU USLOVI I PRAVILA
Foto: Marina Lopičić

ne bacaajte ih

KRENULA NAGRADNA IGRA UZMI RAČUN I POBEDI! Građane očekuju vredne nagrade:12 stanova i 60 automobila, a OVO SU USLOVI I PRAVILA

Društvo

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim punoletni građani Srbije od 15. oktobra mogu da šalju fiskalne račune i potvrde o plaćanju karticom kako bi učestvovali u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", saopštila je Vlada Srbije.

Prvo izvlačenje očekuje se krajem novembra, a građane očekuju vredne nagrade – 60 automobila i 12 stanova u Beogradu.

Vlada je dodala da će biti organizovano i takmičenje gradova i opština u broju poslatih računa, a najaktivnije lokalne zajednice podeliće ukupan fond od 180.000 evra za projekte od javnog značaja po izboru građana. 

1. Koji su uslovi za učešće u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 2020?

Pravo na učešće imaju sva punoletna lica sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije koja prikupe i pošalju 10 fiskalnih računa ili 10 potvrda za plaćanje karticom (''slipova''), minimalne vrednosti od 100 dinara po fiskalnom računu ili slipu, ne starijih od 01. septembra 2020. godine. Prilikom adresiranja koverata, na prednjoj strani potrebno je napisati UZMI RAČUN I POBEDI 2020. Na poleđini pošiljke obavezno je da se čitko upiše ime i prezime, adresa prebivališta/boravišta iz ličnog dokumenta, kao i kontakt telefon. Slanje koverata je besplatno. 2. Kada počinje i koliko traje nagradna igra Uzmi račun i pobedi 2020?

Formalan početak nagradne igre biće poznat kada budu usvojena i objavljena Pravila nagradne igre, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni u sredstvima javnog informisanja i na ovom sajtu. U zavisnosti od epidemiološke situacije u zemlji, očekuje se da prvo izvlačenje bude krajem novembra 2020. Vlada Srbije usvojila je Kriterijume nagrade igre kojima je omogućeno slanje koverata sa fiskalnim računima ili slipovima već od 15. oktobra 2020, kako bi građani imali više vremena da sakupe veći broj računa i povećaju svoje šanse za dobitak, ali i kako bi se ostvarili veći efekti na suzbijanje sive ekonomije.

3. Da li je učešće u nagradnoj igri zdravstveno bezbedno?

Nagradna igra ne predstavlja dodatni zdravstveni rizik za građane, s obzirom da nema čekanja u redovima za koverte ili markice, niti potrebe da se ulazi u zatvorene prostore s obzirom da se koverte mogu ubaciti u poštanske sandučiće koji se nalaze na otvorenom. Preporučuje se da građani pripreme koverte kod kuće i da ih ubace u najbliže poštansko sanduče, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mera (nošenje maske i fizička distanca). Dodatno, građanima se preporučuje da plaćaju bezgotovinski (karticom ili telefonom) kad god je to moguće, jer tako izbegavaju direktan kontakt s prodavcem i novčanicama koje idu iz ruke u ruku, a pritom dupliraju svoje šanse za dobitak. 4. Koji je nagradni fond za nagradnu igru Uzmi račun i pobedi 2020? Nagradni fond će biti poznat po usvajanju i objavljivanju Pravila nagradne igre. Vlada Srbije je preliminarno najavila da će nagrade uključivati stanove u Beogradu i automobile. 5. Da li u nagradnoj igri mogu da učestvuju maloletna lica?

foto: PrintScreen

Ne. Prema Zakonu o igrama na sreću u nagradnoj igri mogu učestvovati samo punoletne osobe. Ukoliko roditelji ili bake i deke pošalju kovertu na ime svoje maloletne dece ili unučića te koverte će se smatrati nevažećim. 6. Kako će građani biti informisani o pravilima igre i nagradnom fondu?

Sve informacije o nagradnoj igri, fondu, izvlačenjima i drugim pitanjima biće redovno objavljivane u sredstvima javnog informisanja, na portalu nagradne igre www.uzmiracun.rs, veb prezentacijama priređivača i partnerskih institucija i organizacija i kroz različite PR aktivnosti. Za sva dodatna pitanja građani mogu da se obrate korisničkoj podršci na mejl kontakt@uzmiracun.rs. 7. Ko su organizatori nagradne igre?

Organizator nagradne igre je Vlada Republike Srbije, a podršku pruža NALED. 8. Koji je cilj nagradne igre?

Nagradna igra organizuje se u cilju suzbijanja sive ekonomije kroz jačanje svesti i motivacije građana da plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine, jer jedino tada mogu da budu sigurni da trgovac posluje u skladu sa zakonom i da plaća poreze iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo i druge javne usluge, što je u vreme pandemije važnije nego ikad. SLANJE I POPUNJAVANJE KOVERATA

1. Koliko koverata može da pošalje jedna osoba?

Jedna osoba može da pošalje neograničeni broj koverata, a u svakoj mora biti ili 10 fiskalnih računa ili 10 potvrda za plaćanje karticom (slipova), minimalne vrednosti od 100 dinara po svakom fiskalnom računu ili slipu, ne starijih od 1. septembra 2020. Visinа rаčunа i slipоvа nе pоvеćаvа šаnsu zа dоbitаk. Svi rаčuni i slipоvi оd 100 dinаrа pа nаvišе iz bilо kоје rаdnjе ili prоdајnоg mеstа imајu istu šаnsu dа učеstvuјu u nаgrаdnој igri. 2. Kakve koverte mogu da se koriste za učešće u nagradnoj igri?

Mogu se koristiti koverte bilo koje boje, veličine ili oblika, dokle god staju u poštansko sanduče. Takođe, važno je da boja koverte omogućava da su lični podaci čitljvi kako bi dobitnik mogao da se identifikuje i kontaktira. 3. Kako popuniti kovertu i na koju adresu je treba poslati?

Adresa na koju se šalju koverte je UZMI RAČUN I POBEDI 2020. Na poleđini koverte treba čitkim slovima upisati lične podatke učesnika i to: ime, prezime, adresa prebivališta/boravišta iz ličnih dokumenata i kontakt telefon. Poleđina koverte je strana na kojoj se koverta otvara.

foto: Printskrin Tanjug

4. Da li je tačno da je poštarina za slanje koverata besplatna ili se mora zalepiti poštanska markica?

Poštanska usluga slanja koverata za nagradnu igru Uzmi račun i pobedi 2020 je besplatna. Poštanska markica nije potrebna. FISKALNI RAČUNI I SLIPOVI 1. Da li računi i slipovi mogu biti iz iste prodavnice i da li mogu svi biti izdati istog dana?

Računi i slipovi su važeći bez obzira da li su iz istog prodajnog mesta ili ne, da li su izdati istog dana i koja je vrsta robe kupljena. Važno je samo da su fiskalni računi ili slipovi ispravni, da nisu stariji od 1. septembra 2020. i da je minimalni iznos po računu 100 dinara. 2. Na koji način plaćanje karticom duplira šansu za dobitak?

Jednostavno – ukoliko 10 puta platite kešom, dobićete 10 fiskalnih računa što je dovoljno za jednu kovertu. Ukoliko 10 puta platite karticom – dobićete 10 fiskalnih računa i još 10 slipova, što je dovoljno za dve koverte, a to je dupla šansa za dobitak!

foto: Profimedia

3. Zašto ste uključili slipove u nagradnu igru?

Slipovi (potvrda o plaćanju karticom) su uključeni u nagradnu igru kako bi se podstaklo bezgotovinsko plaćanje kao najbolji način da se svaka novčana transakcija učini transparentnom. Činjenica da je plaćanje obavljeno bezgotovinski i da novac prelazi sa računa kupca na račun prodavca čini tok tih sredstava vidljivim što nije uvek slučaj sa transakcijama u kešu gde, u slučaju da nije izdat fiskalni račun, promet ostaje potpuno neprimetan za poreske organe. Dodatno – bezgotovinsko plaćanje je zdravstveno bezbednije od plaćanja kešom, jer nema potrebe za direktnim kontaktom sa prodavcem ili novcem koji ide iz ruke u ruku. 4. Da li mogu da se šalju loše odštampani fiskalni računi na kojima se ne vide svi podaci?

Takve račune nemojte slati, jer na fiskalnim računima svi osnovni elementi moraju biti čitljivi kako bi Komisija proverila njihovu ispravnost. 5. Da li slipovi u jednoj koverti moraju da budu svi sa iste kartice ili mogu biti sa različitih kartica?

Slipovi u koverti mogu biti sa različitih kartica. Slipovi ne moraju glasiti na lice koje je na koverti naznačeno kao pošiljalac. Potrebno je poslati 10 slipova, minimalne vrednosti 100 dinara i ne.

Kurir.rs

Foto Marina Lopičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...