Najnovije vesti

RODITELJI, PROVERITE DA LI JE VRTIĆ BEZBEDAN: Pre upisa deteta u obdanište, raspitajte se da li je sve organizovano po propisima
Foto: Shutterstock

Oprez

RODITELJI, PROVERITE DA LI JE VRTIĆ BEZBEDAN: Pre upisa deteta u obdanište, raspitajte se da li je sve organizovano po propisima

Društvo

Smrt deteta u obdaništu „Ivin vozić“ nametnula je pitanje koje procedure privatne i državne predškolske ustanove moraju da ispune da bi mališani bili sigurni

Tragična vest da je devojčica od nepunih godinu dana preminula u snu u privatnom vrtiću „Ivin vozić“ u Zemunu potresla je celu Srbiju!

U ovom vrtiću utvrđene su mnogobrojne nepravilnosti, zbog čega će, kako saznajemo, biti privremeno zatvoren, ali nesrećna sudbina deteta i njegovih roditelja ponovo je otvorila pitanje bezbednosti mališana u predškolskim ustanovama!

foto: Marina Lopičić

Potvrda pedijatra

Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, rekao je juče da je u ovom slučaju u samom startu napravljen propust, jer je devojčica u vrtić primljena bez potvrde pedijatra da je zdrava i da može da boravi u kolektivu.

- Bez te potvrde nijedno dete ne sme da boravi u predškolskim ustanovama - rekao je Gak za Televiziju Prva.

Vrtić „Ivin vozić“ Biće privremeno zatvoren
Vrtić „Ivin vozić“ Biće privremeno zatvorenfoto: Nemanja Nikolić

Naveo je i da je dete primljeno pre navršene prve godine, što znači da je ustanova bila u obavezi da ima posebnu ishranu i kuhinju, što nije imala. Pored ovog, utvrđeno je i da su vaspitačice radile bez licence i mentora i da nije postojala medicinska sestra na preventivi.

- Ta ustanova je kontrolisana 2019. u redovnom nadzoru. Tada nisu uočene nepravilnosti - rekao je Gak i dodao da će zbog ovih nepravilnosti preporučiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se vrtić privremeno zatvori.

foto: Kurir

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za Kurir da će ovaj vrtić najverovatnije biti zatvoren zbog utvrđenih nepravilnosti.

- Utvrđene nepravilnosti su značajne i najverovatnije će biti doneta odluka da se vrtić privremeno zatvori. Obdukcija i dalja istraga će preciznije utvrditi uzrok smrti deteta i da li je to na bilo koji način povezano sa utvrđenim propustima - kaže Šarčević.

Dodao je i da je vrtić do januara imao medicinsku sestru u preventivi, ali da je ona tada otpuštena:

- Generalni savet roditeljima je da se, ukoliko posumnjaju u bilo kakve nepravilnosti u vrtiću, obrate gradskom sekretarijatu za obrazovanje i institucijama.

Jasna pravila

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, istakla je za Kurir da postoje jasno propisane procedure koje privatni i državni vrtići moraju da ispune da bi moglo da se kvalitetno radi s decom i da ona budu bezbedna.

- Roditelji bi, prilikom upisa deteta u vrtić, trebalo da se raspitaju kakva je ishrana u vrtiću. Dete do godinu dana ne može da jede hranu koju sprema centralna kuhinja, već posebnu, mlečnu. Takođe, za tako malu decu, ali i inače, trebalo bi proveriti da li je prostor u kome mališani borave funkcionalan, da li je higijena zadovoljavajuća, kao i naravno da li ima dovoljno kadrova - savetuje Bosiljka Jovanović.

PRE UPISA PROVERITE

  • Da li vrtić ima licencu
  • Ima li dovoljno medicinskih sestara i vaspitačkog kadra
  • Koliko dece ima u grupi
  • Da li su u grupi deca sličnog uzrasta
  • Kakva je ishrana i postoji li posebna kuhinja za decu mlađu od godinu dana
  • Da li je prostor funkcionalan, da li ima deo za presvlačenje i održavanje higijene i slično

PROPUSTI U VRTIĆU „IVIN VOZIĆ“

  • Dete je primljeno bez potvrde pedijatra da je zdravo i da može da boraviu kolektivu
  • U vrtiću nije obezbeđena ishrana za decu do godinu dana
  • Vaspitačice su radile bez licence i mentora
  • Nije angažovana medicinska sestra na preventivi

Kurir.rs/ Ružica Kantar  Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...