300 ČUDA

UPOZNAJTE GOSPODARICU RADAN PLANINE: Zorica napustila posao medicinske sestre da bi živela u prirodi (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Zorica Arsić odrekla se svega što je imala u Leksovcu i od tada potpuno sama već 17 godina živi na planini Radan!

Neobična planinska priča o "gorskoj vili", kako je meštani zovu, deo je serijala "300 čuda" koja se emituje na Kurir televiziji.

Zorica je, kako je ispričala, napustila sve ugodnosti života u gradu, porodicu, posao glavne sestre pedijatrijskog odeljenja bolnice u Leskovcu i preselila se u u selo Ivanje, gde suvereno vlada kao "gospodarica Radan planine". Odvajanje od kuće joj teško palo, ali bi joj sad još teže palo da se vrati u normalne tekovine civilizacije.

"Preko noći sam donela odluku, ni sama sebi ne mogu da je odgonetnem. Nemam nameru da odem odavde jer sam sebi to zacrtala, ostajem ovde do kraja života!", kaže ona.

Ovde je našla mir, lepo joj je iako je veći deo godine, pogotovo tokom zimskih meseci, potpuno sama. Prođe i po mesec dana da ne vidi čoveka, a tada joj društvo uglavnom prave medvedi, jeleni, srne, lisice, vukovi, kune, divlje mačke...

"Volim prirodu, zdravu hranu, ljudi su gostoprimljivi", navodi ona sve prednosti planinskog života, među kojima je dostupnost hrane na svakom ćošku. Planina Radan je darežljiva, a Zorica poznaje njen svaki kamen, stazu, potok.

"Sve što nađem, spremim za ručak. Koprivu, zelje, pravim sokove od maline, kupine, slatka, gljive...", nabraja planinska gospodarica, koju ovdašnje drvoseče nazivaju "gorskom vilom" jer je mnogima pružila medicinsku pomoć onda kada je bilo potrebe. Zbog toga je i dobitnica posebne nagrade za humanost "Kapetan Miša Atanasijević".

O njenoj svestranosti najbolje govore različite manifestacije koje je pokrenula, poput likovne kolonije, naučnih skupova i džipijade. Najveća strast joj je ipak planina Radan, koju potpuno poznaje i voli više od života!

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track