IZBORI ZA DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Na listi 13 kandidata
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

saopštenje

IZBORI ZA DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Na listi 13 kandidata

Društvo -

Izborni postupak za predlaganje šest novih članova Državnog veća tužilaca (DVT) iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca ulazi u završnu fazu. Naime, kako je saopšteno iz DVT, za izbore kandidata koji će biti predloženi Narodnoj skupštini Republike Srbije, i koji su zakazani za 12. novembar 2020. godine, Izborna komisija je na sednici održanoj 22. oktobra 2020. godine, utvrdila konačnu listu kandidata.

- Za listu „Republičko javno tužilaštvo" Izborna komisija je utvrdila kandidaturu Branku Stamenkoviću, zameniku javnog tužioca u Republičkom javnom tužilaštvu; za listu „Apelaciona javna tužilaštva, Posebno tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine kandidatima" utvrdila kandidaturu Tkalac Milanu, javnom tužiocu Apelacionog javnog tužilaštva u Novom Sadu i Lidiji Komlen Nikolić, zameniku apelacionog javnog tužioca u Beogradu. Za listu „Viša javna tužilaštva" utvrdila je kandidaturu Tanji Vukićević, zameniku javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Radenki Anđelić, zameniku javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu i Aleksandru Radosavljeviću, zameniku javnog tužioca u Nišu - navodi se u saopštenju predsednika Izborne komisije Ljubivoja Đorđevića.

Za listu „Osnovna javna tužilaštva" DVT je utvrdilo kandidaturu kandidatima Borisu Pavloviću, javnom tužiocu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, Predragu Milovanoviću, zameniku javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilštvu u Beogradu, Lazaru Lazoviću, zameniku javnog tužioca u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, Rajku Vukosavljeviću, zameniku javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu i Aleksandru Mladenoviću, zameniku javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

foto: Tužilaštvo

- Za listu javnih tužilaštava „Teritorije autonomne pokrajine" kandidatima Branislavi Inić Jašarević, zameniku javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu i Branislavi Vučković, zameniku javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu - dodaje se.

Svi kandidati, kako je navedeno, dužni su da Izbornoj komisiji dostave svoje izborne programe koji će biti objavljeni na internet sajtu Državnog veća tužilaca i dostavljeni svim javnim tužilaštvima u Srbiji.

- Pozivaju se svi javni tužioci da omoguće svim kandidatima nosiocima javnotužilačke funkcije da svakom kandidatu koji to od njih zatraži omoguće da u prostorijama tužilaštva predstave svoje programe javnom tužiocu i zamenicima javnog tužioca na stalnoj funkciji. Takođe, Izborna komisija obaveštava javnost do danas nije uložen ni jedan prigovor na neregularnost izbora u postupku kandidovanja, niti je Komisiji dostavljena nijedna kredibilna informacija od strane bilo kog nosioca javnotužilačke funkcije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika u Republici Srbiji - naveo je Đorđević i u ime Izborne komisije pozvao sve učesnike u izborima za Državno veće tužilaca, a posebno kandidate, da se "uzdrže od neutemeljenih tvrdnji i pokušaja da se izbori za organ autonomije javnog tužilaštva, a time i pravosuđa u Srbiji, politizuju radi ostvarivanja ličnih a ne profesionalnih ciljeva".

(Kurir.rs/DVT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track