INSTRUKCIJE DATE U BEOGRADU Austrija u šoku zbog plana turske tajne službe za ubistvo ugledne političarke EVO GDE SE KOVALA ZAVERA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

MRAČNE IGRE

INSTRUKCIJE DATE U BEOGRADU Austrija u šoku zbog plana turske tajne službe za ubistvo ugledne političarke EVO GDE SE KOVALA ZAVERA

Društvo -

BON - Austrijska političarka kurdskog porekla Berivan Aslan kuću napušta samo pod policijskom zaštitom, jer je policija obaveštena da je naručen njen atentat po nalogu turske obaveštajne službe MIT, a informaciju o tome policiji je dao izvesni Fejaz O. kako bi izbegao sopstveno ubistvo nakon atentata.

Prema pisnju Dojče velea, 53-godišnji Fejaz O. je italijanski državljanin turskog porekla koji je živeo u Severnoj Makedoniji i nedavno bio umešan u jedan misteriozni kriminalni slučaj, tokom kojeg je tvrdio da je završio obuku u turskoj tajnoj službi MIT i da je nedavno penzionisan.

Inače, baš oko onoga oko čega je Berivan Aslan angažovana trenutno se vode oštre rasprave, a to su pitanja integracije, delovanje Stranke prava i napretka (AKP) turskog predsednika Erdogana u Evropi i mrežom desno-ekstremnog turskog pokreta "Sivi vukovi" van Turske.

Ipak, Fejaza O. koji se predao policiji tvrdi da se koordinatori akcija u Austriji nalaze na Balkanu, a kako je rekao, instrukcije za ubistvo u Aslanove u Beču Fejaz O. je, navodno, dobio u turskom restoranu "Mesopotamia" u Beogradu.

On je na saslušanju u Austriji rekao da su u Austriji aktivni "samo mali ljudi" koji imaju jaku podršku i ukazao na "veoma dobro koordinisanu mrežu džamija i udruženja", koje pokrivaju čitav desni politički spektar, od manje sekularno-ultranacionalističkih, do militantno-islamističkih.

I Berivan Aslan tvrdi da se mnoge džamije i kulturna društva koriste kao "stranačke centrale AKP", koja pronalazi ljude koji se nalaze na ivici društva, kao i da kada se jednom upletu u te krugove, prenosi im se osećaj da će u Austriji uvek da se prema njima postupa kao prema čoveku druge klase.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, a ne dovodeći pritom u vezu konkretan slučaje Berivan Aslan, ministar unutrašnjih poslova Nehamer ocenio je da ako Erdogan i Turska pokušavaju da sistematski organizuju mrežu doušnika u Austriji, onda to mora da ima posledice.

Fejaz O. je nalog za ubistvo Aslan dobio proletos, međutim karantin zbog korona virusa je sve odložio.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track