SRBIJA DOBIJA BRZE TESTOVE NA KORONU: Rezultati gotovi već za 30 MINUTA, evo kome su NAMENJENI!
Foto: Shutterstock

odlukom kriznog štaba

SRBIJA DOBIJA BRZE TESTOVE NA KORONU: Rezultati gotovi već za 30 MINUTA, evo kome su NAMENJENI!

Društvo -

U Srbiji će se uskoro primenjivati novi testovi na korona virus. Osim već čuvenog PCR i jeftinijeg serološkog testa stižu nam i takozvani brzi antigenski!

Ova odluka doneta je pre nekoliko dana na sednici Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19. Brzi antigenski testovi već duže vremena postoje, ali je mogućnost njihove primene kod nas sada ispitana, odnosno validirana. Oni su visoko pouzdani, a pomoću njih se otkriva prisutnost antigena, odnosno samog virusa - objasnio je dr Predrag Kon. Uzorkovanje je slično kao kod PCR testa.

- Isto se uzima iz brisa, poput PCR-a. Rezultat se može dobiti već nakon pola sata. To ne znači da će organizacijski moći baš tako brzo kod nas, ali će sigurno ubrzati dobijanje pozitivnog ili negativnog rezultata - rekao je dr Kon.

Postoje tačno određene grupe kandidata koji će se podvrgavati ovakvim testovima.

- Ponajviše za razne situacije gde smo i do sada vršili testiranja: prilikom ulaska u bolnice, kod posebno osetljivih grupa, u domovima za stare, u svim slučajevima gde postoje indikacije. Na primer u bolnicama gde je jedan zaposleni zaražen, pa se ispituju njegovi kontakti. Postoji razmišljanje da se ova vrsta testa koristi i na graničnim prelazima, ali za to treba obezbediti adekvatnu logistiku - dodao je dr Predrag Kon.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnoziranju respiratornih patogena, među kojima su grip i RSV virusi. Razlika u odnosu na PCR je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osetljiviji na male količine virusa. Oni se rade dosta brzo, brzo će moći da se dobije rezultat, za nekih pola sata, a tačnost testa je preko 95, 96 odsto - objasnio je ranije prof. dr Branislav Tiodorović.

Kurir.rs/TV Prva

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track