ČEKA NAS ZIMA DRUGAČIJA OD SVIH DO SADA: Naš poznati meteorolog otkriva da li imamo razloga za PANIKU!
Foto: Zorana Jevtić

prognoze

ČEKA NAS ZIMA DRUGAČIJA OD SVIH DO SADA: Naš poznati meteorolog otkriva da li imamo razloga za PANIKU!

Društvo -

Kada je tokom prošle nedelje poznati sajt Akuveder objavio prognoze za zimu, sa posebnim osvrtom na naše podneblje, gotovo da niko nije ostao ravnodušan.

Naime, ne samo da je bilo reči o jednoj od najhladnijih zima poslednjih godina, već je meteorolog koji radi za ovaj sajt, naglasio da su moguće poplave i to tokom zimskog perioda.

Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju iz Novog Sada, čije prognoze rado čitaju u svim zemljama bivše Jugoslavije, otkrio je da će zima definitivno biti drugačija od prethodne, ali je njegov kolega malo više dramatizovao čitavu situaciju.

- Kada je u pitanju sezonska prognoza privatne američke prognositčke kuće "accuweather" , treba čitati "između" redova. Naime, ova prognositčka kuća za naš deo Evrope prognozira pre svega zimu vrlo aktivnu po pitanju padavina, posebno njen drugi deo. Prognozira se često premeštanje ciklona preko regiona Mediterana, Pirinejskog i Apeninskog poluostrva sve do našeg dela Evrope - kaže Čubrilo za "Blic".

foto: instagram video printscreen

Ukoliko se pretpostavke ostvare, zima će biti drugačija, ponajviše zbog padavina, zbog kojih je i izdato upozorenje.

- Ukoliko se ta prognoza ostvari treba očekivati znatno drugačiju zimu od protekle uz česte padavine, koje bi povremeno mogle biti i vrlo obilne, te je ova meteorološka kuća izdala i upozorenje na moguću pojavu poplava nad našim delom Evrope.

Međutim, kako je rekao, razloga za paniku nema, pošto prema njegovim rečima, Akuveter često koristi dramatične termine u svojim prognozama, a koje su, kako je objasnio, za naše uslove normalna i uobičajna pojava.

- Ipak, nema potrebe za panikom, terminologija koja se koristi u engleskom jeziku često zvuči znatno dramatičnije nego što jeste tako da kada se spominju pojave "opasne po život" tu se ubraja sve, od jačeg vetra, obilnog snega, jake kiše, jakog mraza... Veliki deo ovih pojava je kod nas uobičajen tokom zime i sam po sebi ne podrazumeva neku veliku opasnost, ali svakako da u tim situcijama treba poduzeti mere opreza - kaže on.

foto: AP/Hadi Mizban

Njegov savet svima nama jeste da se pripremimo za hladniju zimu, u kojoj će biti više padavina.

- Treba se pripremiti za jednu padavinama, zanatno bogatiju, zimu od protekle, a u koliko bude dovoljno hladno biće i vrlo snežna, ali nema mesta za paniku, jer sve eventualne ekstremne pojave ne moraju biti iznad Srbije, a biće pravovremeno najavljene od prognostočike službe - rekao je Čubrilo.

Kurir.rs/Blic

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track