JEDAN OD TRI U EVROPI

OBOSTRANA RADOST: Zatvorenici u Sremskoj Mitrovici obučavaju i udomljavaju pse lutalice (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Kazneno popravni zavod u Sremskoj Mitrovici jedan je od tri zatvora u Evropi koji primenjuje program resocijalizacije osuđenika uz pomoć pasa. Ujedno je i jedina takva ustanova u našoj zemlji koja ima prihvatilište za oko 300 pasa lutalica i u kojoj je obuku o njihovoj dresuri od 2018. godine do danas prošlo oko 80 zatvorenika.

Cilj je, kako se navodi, da osuđena lica razviju osećaj brige za drugog, empatije, da su i oni nekome izuzetno važni, da neko zavisi od njih i da tu emociju ponesu sa sobom u slobodu.

Dobrobit je višestruka, jer osuđenici mogu da udome psa po izlasku iz zatvora, takođe dobijaju i sertifikat o stečenim veštinama, tako da posle izdržavanja kazne mogu da se bave tim poslom.

"Imao sam sreću što brinem o psima, hteo sam da položim sve te kurseve što će mi mnogo značiti napolju. Otvoriću pansion! Od stručnog instruktora svaki dan učimo neke nove stvari, metode nagrade, komande sedi, lezi, malo se sad ugojila pa slabo radi prepreke, ali dobar je pas, zove se Vanja i dosta je dugo u azilu", navodi jedan od zatvorenika.

Radost je obostrana, a nije redak stav zatvorenika da "čovek izda, pas nikad"!

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track