DR GOJKOVIĆ: Ne želimo slike iz Evrope, gde se čak i uz policijski čas, situacija otima kontroli!
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Pokrajinski sekretar za zdravstvo

DR GOJKOVIĆ: Ne želimo slike iz Evrope, gde se čak i uz policijski čas, situacija otima kontroli!

Društvo -

Krizni štab će nove mere za sprečavanje širenja korona virusa razmatrati posle današnjeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa direktorima svih kovid bolnica u Beogradu

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da će Krizni štab nove mere za sprečavanje širenja korona virusa razmatrati posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa direktorima svih kovid bolnica u Beogradu, koji će biti održan danas.

"Ne želimo slike iz Evrope, gde se čak i uz policijski čas, situacija polako otima kontroli", dodaje Gojković za RTS.

On je naveo da Krizni štab ne donosi odluke zbog nečijeg hira već na osnovu epidemijske situacije.

foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

"Svako treba da pogleda u sebe, jer epidemijska situacija zavisi samo od građana i koliko se oni pridržavaju mera", ističe Gojković i dodaje da svaki zaraženi može da prenese infekciju na dve do tri osobe.

Pored Beograda, koji je najveće žarište u Srbiji, i u Vojvodini raste broj inificiranih - u poslednja 24 časa registrovano je preko 130 zaraženih, što je za jednu trećinu više u odnosu na prethodni dan. Najviše inficiranih je Novom Sadu 73, za kojim slede Zrenjanin i Pančevo, dok se u Klinickom centru Vojvodine leči 30 pacijenata i niko od njih nije priključen na respirator.

Gojković upozorava da epidemijska situacija u Srbiji iz nepovoljne prelazi u izuzetno nepovoljnu. "Iako se bolnice se pune sporijim tempom nego u prethodnom periodu, treba da budemo ozbiljno zabrinuti", kaže Gojković za RTS i dodao da je situacija u okruženju i Evropi potpuno van kontrole.

Gojković navodi da virus ulazi u period koji mu omogućava da se brže širi.

On ističe da najviše zaraženih dolazi sa kućnih proslava.

"Očekuje se dalji eksponencijalni rast, a to može ići u nedolged, ako se ne zaustavi. Još nije počela sezona gripa, a kad se to desi, stvoriće velike muke zdravstvenom sistemu", upozorava Gojković i dodaje da nema toliko registrovano zaraženih iz radnog kolektiva i većeg prenosa na radnom mestu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track