TUŽNA PRIČA IZ ŽIVOTA AMFILOHIJA: Pokojni mitropolit bio je rođeni stric PRVE DAME Jugoslavije, a kad je umrla služio joj je opelo
Foto: Zorana Jevtić

malo poznat detalj

TUŽNA PRIČA IZ ŽIVOTA AMFILOHIJA: Pokojni mitropolit bio je rođeni stric PRVE DAME Jugoslavije, a kad je umrla služio joj je opelo

Društvo -

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bio je blizak rođak nekadašnje prve dame Savezne Republike Jugoslavije Zorice Radović.

Amfilohije Radović je bio rođeni stric prve supruge nekadašnjeg predsednika SRJ i premijera Srbije Vojislava Koštunice. Zorica je rođena u Beogradu, gde je provela ceo radni vek, a njen otac Miloš je poreklom od Radovića iz Morače.

Zorica Radović je bila doktorka pravnih nauka i viši naučni savetnik. Više od 25 godina radila je u Institutu za uporedno pravo, a do odlaska u penziju i u Institutu za evropske studije.

U akademskoj i naučnoj javnosti je važila za izuzetnog stručnjaka komparativnog ustavnog prava čiji pravni komentari i naučna tumačenja različitih ustavnih normi i drugih propisa su ostavili poseban pečat u njenoj karijeri. Iza nje su ostali i brojni naučni radovi iz oblasti federalizma, regionalizma, stranačkog sistema i manjinskih prava.

Preminula je 2015. godine nakon kraće bolesti. Imala je 66 godina. Sa Vojislavom Koštunicom je bila 28 godina u braku.

Opelo na Novom groblju služio je upravo njen stric Amfilohije Radović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u 82. godini u kliničkom centru Crne Gore nakon skoro mesec dana borbe sa korona virusom.

(Kurir.rs/Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track