SRBIJA MEĐU NAJBOLJIMA NA SVETU: Dok se rezultati PCR kod nas dobijaju za 24 sata, u nekim zemljama se čeka i duže od sedam dana
Foto: Printscreen RTS

uspeh

SRBIJA MEĐU NAJBOLJIMA NA SVETU: Dok se rezultati PCR kod nas dobijaju za 24 sata, u nekim zemljama se čeka i duže od sedam dana

Društvo -

U Srbiji, u kojoj se dnevno testira nekoliko hiljada građana, rezutlati PCR testiranja na virus korona, dobijaju se za 24 sata, dok se u regionu, ali i zemljama poput Velike Britanije ili Kanade, čeka i duže od sedam dana.

foto: Shutterstock

U Crnoj Gori oni koji sumnjaju da su oboleli od korona virusa na rezultate testiranja čekaju i nedelju dana, dok na obradu čeka 2.500 testova, piše crnogorski portal monitor.co.me. Razlog je, kako navode, nedostatak potrošnog materijala koji se nabavlja iz inostranstva i eksalacija koronavirusa svuda u svetu.

I dok u crnogorskom Institutu za javno zdravlje (IJZ) obećavaju da će problem za nekoliko dana biti rešen i da će se nalazi ponovo izdavati za dan ili dva, ispred privatnih laboratorija u kojima se radi brzo testiranje na kovid, prave se redovi zabrinutih građana. Ovi građani će za testiranja platiti 25 eura, a dodatnih 14 se naplaćuje onima koji žele da ustanove da li su preležali virus.

foto: Zorana Jevtić

Slična situacija je i u pojedinim delovima Bosne i Harcegovine. Protekle dve nedelje u Kantonu Sarajevo, kako piše portal bhrt.ba, dešavalo se da testirani čekaju rezultate na koronu i po pet dana.

- U medicinskim frižiderima trenutno se nalazi i do 1.500 uzoraka testova koji čekaju na testiranje iz svih delova kantona i domova zdravlja - piše ovaj portal.

foto: Profimedia

Problem sa kašnjenjem rezultata PCR testa imaju i mnogo razvijenije zemlje, poput Velike Britanije, gde se, u oblasti Bristol, dešava da testirani duže od nedelju dana ne dobilju rezultate.

Prema pisanju lokalnih medija u Bristolu, bilo je slučajeva da testirani uopšte ne dobiju rezultat testa.

Više od nedelju dana rezultate testova čekaju i u Ontariju, a kanadska CTV News prenosi da čak 82.473 testiranih čeka da sazna da li su zaraženi ili ne.

Pre jedanaest dana, Beki Erb iz Otave je dovela svoju decu na testiranje, a kako je rekla, još uvek ne zna rezultate.

- Od tada čekamo rezultate - rekla je Erb za CTV News u četvrtak.

foto: EPA / JUANJO MARTIN

U Španiji se, pak, građani, kako piše portal euronews.com, zbog dugih čekanja na rezultate sve više okreću skupim testovima koji se dostavljaju na kućnu adresu i koji koštaju od 90 do 160 evra u zavisnosti od vrste testa. Javno testiranje u glavnom gradu Madridu, inače, smanjeno je za 30 odsto i testiraju se samo oni koji su posebno osetljivi ili žive pod istim krovom kao pacijent sa Kovidom. Tamošnji stručnjaci upozoravaju da ovo može ugroziti kontrolu nad pandemijom.

PROBLEMI I U VELSU

NA REZULTATE ČEKALI DEVET DANA

Porodica iz Aberistvita, gradića u britanskom Velsu, na rezultate testiranja je čekala devet dana. Oni su se, kako je juče objavio portal cambrian-news.co.uk, na kovid 19 testirali 12. oktobra nakon čega im je rečeno da sačekaju do pet dana na rezultate. Kada je taj period istekao pozvali su centar za testiranje i rečeno im je da se jave za tri dana. Rezultati ni tada nisu bili gotovi. Stigli su dan kasnije i, srećom, supružnici i dete su bili negativni.

TABELA Koliko se čeka Zemlja Vreme čekanja

Srbija - 1 dan

Crna Gora - 7 dana

BiH - 5 dana

Bristol, UK - 7 dana

Vels, UK - 9 dana

Ontario, Kanada - 7 dana

Španija - smanjen obim testiranja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track