DOKTORKA KISIĆ: Škole su spremne za onlajn nastavu, sve više zaraženih đaka u poslednjih 15 dana
Foto: Printscreen

alarmantno stanje

DOKTORKA KISIĆ: Škole su spremne za onlajn nastavu, sve više zaraženih đaka u poslednjih 15 dana

Društvo -

Školski sistem je od početka školske godine spreman za kompletno držanje onlajn nastave, ali se nadamo da do toga neće doći, izjavila je članica Kriznog štaba doktorka Darija Kisić Tepavčević.

- Školski sistem je spreman, ali i dalje imamo nadu, želju i volju kad vidimo koliko je uspelo da se sačuva i spreči prenošenje virusa u školskoj sredini. Nadamo se da do toga neće doći, ali sve od nas zavisi - rekla je Kisić Tepavčević.

Pohvalila je i decu i nastavnike što poštuju propisane mere.

Dodala je da se tačno zna kakve su mere u zavisnosti od situacije. Ako se desi da su dva epidemiološki povezana slučaja u jednom odeljenju to automatski znači da čitavo to odeljenje prelazi na onlajn nastavu.

Sa druge strane, sada je situacija da je 10 slučajeva u Beogradu, ali u različitim školama.

- To su različite situacije, ali epidemiološka situacija se danonoćno prati. Svima treba da nam je na prvom mestu mestu borba sa virusom - rekla je Kisić.

Od početka školske godine zaraženo 313 učenika

Od početka školske godine u školama u Srbiji ukupno je potvrđeno 313 slučajeva virusa korona i to 164 među đacima osnovne škole i 149 među srednjoškolcima.

Kisić Tepavčević je navela da je u toku ove nedelje kod 56 đaka potvrđeno prisustvo virusa korona i to kod 28 koji pohađaju osnovnu školu i isto toliko kod učenika koji pohađaju srednju školu.

- U poslednjih 15 dana zabeležen je trend porasta zaražavanja. Od ukupnog broja svih laboratorijskih potvrđenih slučajeva 61 odsto je registrovan u poslednjih 15 dana u osnovnim školama i oko 70 odsto u srednjim školama - rekla je Tepavčević.

Zaražavanje je i dalje sporadično i u većini slučajeva se dogodilo van školske sredine.

- Intenzivan je nadzor u školama. Blagovremenim intervencijama sa izolacijama učenika kod kojih je potvrđena infekcija ili kompletnog prelaska odeljenja ili cene smene na onlajn nastavu je došlo do kontrole prenosa infekcije - navela je doktorka.

Kisić je naglasila da je od početka školske godine virus korona potvrđen među školskom dece na teritoriji 19 okruga, a najvise na području Grada Beograda gde su zaražena 103 učenika, a da sledi Šumadijski okrug sa 14 potvrđenih slučajeva.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track