Najnovije vesti

DOKTORKA KISIĆ: Škole su spremne za onlajn nastavu, sve više zaraženih đaka u poslednjih 15 dana
Foto: Printscreen

alarmantno stanje

DOKTORKA KISIĆ: Škole su spremne za onlajn nastavu, sve više zaraženih đaka u poslednjih 15 dana

Društvo

Školski sistem je od početka školske godine spreman za kompletno držanje onlajn nastave, ali se nadamo da do toga neće doći, izjavila je članica Kriznog štaba doktorka Darija Kisić Tepavčević.

- Školski sistem je spreman, ali i dalje imamo nadu, želju i volju kad vidimo koliko je uspelo da se sačuva i spreči prenošenje virusa u školskoj sredini. Nadamo se da do toga neće doći, ali sve od nas zavisi - rekla je Kisić Tepavčević.

Pohvalila je i decu i nastavnike što poštuju propisane mere.

Dodala je da se tačno zna kakve su mere u zavisnosti od situacije. Ako se desi da su dva epidemiološki povezana slučaja u jednom odeljenju to automatski znači da čitavo to odeljenje prelazi na onlajn nastavu.

Sa druge strane, sada je situacija da je 10 slučajeva u Beogradu, ali u različitim školama.

- To su različite situacije, ali epidemiološka situacija se danonoćno prati. Svima treba da nam je na prvom mestu mestu borba sa virusom - rekla je Kisić.

Od početka školske godine zaraženo 313 učenika

Od početka školske godine u školama u Srbiji ukupno je potvrđeno 313 slučajeva virusa korona i to 164 među đacima osnovne škole i 149 među srednjoškolcima.

Kisić Tepavčević je navela da je u toku ove nedelje kod 56 đaka potvrđeno prisustvo virusa korona i to kod 28 koji pohađaju osnovnu školu i isto toliko kod učenika koji pohađaju srednju školu.

- U poslednjih 15 dana zabeležen je trend porasta zaražavanja. Od ukupnog broja svih laboratorijskih potvrđenih slučajeva 61 odsto je registrovan u poslednjih 15 dana u osnovnim školama i oko 70 odsto u srednjim školama - rekla je Tepavčević.

Zaražavanje je i dalje sporadično i u većini slučajeva se dogodilo van školske sredine.

- Intenzivan je nadzor u školama. Blagovremenim intervencijama sa izolacijama učenika kod kojih je potvrđena infekcija ili kompletnog prelaska odeljenja ili cene smene na onlajn nastavu je došlo do kontrole prenosa infekcije - navela je doktorka.

Kisić je naglasila da je od početka školske godine virus korona potvrđen među školskom dece na teritoriji 19 okruga, a najvise na području Grada Beograda gde su zaražena 103 učenika, a da sledi Šumadijski okrug sa 14 potvrđenih slučajeva.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...