Najnovije vesti

PATRIJARH KIRIL SE OGLASIO POVODOM SMRTI AMFILOHIJA: Cela Rusija se oprašta od mitropolita crnogorsko-primorskog!
Foto: Raša Tudej

tuga

PATRIJARH KIRIL SE OGLASIO POVODOM SMRTI AMFILOHIJA: Cela Rusija se oprašta od mitropolita crnogorsko-primorskog!

Društvo

Vest o upokojenju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija je vest dana u Srbiji i regionu, a od stranih agencija posebnu pažnju su joj posvetili ruski mediji.

TASS je objavio da se mitropolit upokojio nakon primanja svete tajne pričešća, zbog komplikacija uzrokovanih virusom kovid 19.

- U petak, 30. oktobra 2020, uoči praznika Sv. Petra Cetinjskog, u 8:20 (10:20 po moskovskom vremenu) u Kliničkom centru u Crnoj Gori, nakon primanja svete tajne pričešća, preminuo je Njegovo Preosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh pećskog trona Amfilohije - piše TASS.

RIA Novosti je pisala i o njegovom životu i vernoj pastirskoj službi srpskom narodu, a takođe su i među prvima preneli izraze saučešća ruskog patrijarha Kirila.

- Gospod Isus Hristos pozvao je kod sebe izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvek biti povezano sa duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere teomahije, nenadmašne neumorne borbe za spas očinskih moštiju i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog - napisao je patrijarh Kiril - prenosi RIA Novosti reči patrijarha Kirila.

On je dodao da će se Ruska crkva s molitvom sećati mitropolita Amfilohija kao nadarenog teologa i propovednika, kao i „neustrašivog branitelja Svete Crkve Hristove pred moćnicima ovog doba“.

 Kurir.rs/Novosti

 Foto Raša Tudej

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...