UPOKOJIO SE MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI: Sada je u društvu Petra Cetinjskog, mi plačemo a nebo se raduje
Foto: Marina Lopičić

Potrebniji je Bogu nego nama

UPOKOJIO SE MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI: Sada je u društvu Petra Cetinjskog, mi plačemo a nebo se raduje

Društvo -

Mitropolit crnogorsko-primorski preminuo je juče ujutru u KC Crne Gore, nakon borbe s koronavirusom. Njegovi prijatelji, duboko slomljeni, ističu da se takav mudrac neće skoro roditi.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (82) preminuo je juče ujutru u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore u Podgorici, nakon borbe s koronavirusom, a prema rečima patrijarha Irineja, njegova smrt predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji naše crkve.

I dok su se vernici juče širom Srbije i Crne Gore opraštali od mitropolita u suzama, njegovi poznanici u razgovoru za Kurir ističu da su očekivali da će Amfilohije dobiti i ovu bitku, ali da je bio potrebniji Gospodu.

- U petak 30. oktobra 2020. godine u 8.20 časova, u KBC Crne Gore, posle primanja svete tajne pričešća, upokojio se u Gospodu visokopreosvećeni arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh svetoga trona pećkoga g. Amfilohije - navedeno je na sajtu Mitropolije.

Večno blaženstvo

Nedugo posle pojavljivanja ove vesti oglasio se i poglavar SPC patrijarh Irinej rečima da je srpski narod ostao bez velike ličnosti.

- Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu crkvu. Veliki gubitak i velika žalost. Otišao je jedan dobar čovek i vrstan teolog. Nismo to očekivali, nadali smo se da će sve biti dobro završeno. Neka mu Bog da večno blaženstvo. Lišeni smo velike ličnosti - rekao je patrijarh Irinej.

Proslavljeni glumac Petar Božović kazao je u razgovoru za Kurir da je Amfilohije još bio potreban ovom narodu, ali da je, izgleda, bio potrebniji Bogu.

foto: Marina Lopičić

- Očekivao sam da je svemoćan i da je još potreban ovom narodu, ali izgleda da je bio potrebniji Bogu. On je već u društvu u kom su vladika Rade i Petar I Cetinjski. Radost je kad se setimo da smo imali takvog čoveka, velikog graditelja, istinoljupca - kaže Božović, koji je mitropolita poznavao i lično, i prepričava jednu od epizoda s njim za naš list:

- Jednom sam ga zatekao u manastiru Praskvica, iznad Svetog Stefana, tamo smo mi glumci imali glumačko veče, a i on je bio tu, imao je sastanak. To je izgledalo kao bord direktora, sve podatke je imao u glavi, toliko je bio praktičan.

Svima teško, a njemu lako

Smrt mitropolita duboko je pogodila i akademika Matiju Bećkovića.

foto: Beta Dragan Gojić

- Amfilohije Radović se rodio na Božić i dobio ime Risto, u Morači, gde i Hristosa zovu Ristos. Gospod ga je pozvao u lučinjske dane, kada i Svetog Petra i Petra II Lovćenskog. Toj simbologiji bi svaki komentar samo škodio. Sada svi plačemo, a nebo se raduje. Svima teško, a njemu je lako - poručio je Bećković za Kurir.

Sahrana u nedelju

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh Irinej. Mesto sahrane je bilo njegova želja, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života. Telo mitropolita preneto je juče na Cetinje, odakle će biti odneto u Podgoricu.

Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je juče episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske, saopšteno je podgoričkim Vijestima iz Mitropolije.

Rade Radović, brat mitropolita

O MOM BRATU AMFILOHIJU ĆE SE TEK PRIČATI

foto: Screenshot YT

Rade Radović, rođeni brat mitropolita Amfilohija, poručio je da će se o njegovom bratu tek pričati.

- Veoma mi je teško. O mitropolitu Amfilohiju će se tek pričati - kratko je juče, kroz suze, kazao Rade Radović, rođeni brat mitropolita, koji služi kao paroh u Kolašinu.

Danas liturgija

TELO MITROPOLITA IZLOŽENO U HRAMU

foto: Kurir

Danas će, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, biti služena liturgija, posle koje će u 13 sati biti organizovan svečani ispraćaj posmrtnih ostataka mitropolita Amfilohija iz cetinjskog manastira za Podgoricu. Telo mitropolita biće u hramu do sahrane i sve vreme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

Sutra će najpre biti služena sveta liturgija, koju će predvoditi patrijarh Irinej sa više arhijereja SPC, a nakon toga biće opelo i sahrana. Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona.

Amfilohijevo kumče u suzama

MALA UNA NE MOŽE DA SE SMIRI

foto: Printscreen YouTube

Una Rajović (8), kumče i miljenica mitropolita Amfilohija, kako pišu mediji, u suzama je dočekala vest da se vladika upokojio.

- Celu noć proveli smo u molitvama za našeg pastira, mitropolita Amfilohija. Una ne može da se smiri, ostavio sam je kući svu u suzama - poručio je Petar Rajović, Unin otac, kao i da su se oni radovali njegovom opravku, a da su, pošto su obavešteni o njegovoj smrti, ostali nemi.

Potresno

ÐOKOVIĆ SE OPROSTIO OD AMFILOHIJA

foto: Instagram Printscreen

Najbolji svetski teniser Novak Ðoković oprostio se juče od mitropolita Amfilohija. Ðoković je na Instagram postavio sliku mitropolita uz nekoliko stikera ruku koje su sklopljene kao u molitvi.

Crna Gora zavijena u crno

BERANCI JUČE PROGLASILI DAN ŽALOSTI, BUDVANI SUTRA

Odlukom predsednika opštine Berane Dragoslava Šćekića juče je u Beranama proglašen Dan žalosti.

- Otišao je najveći od nas, izuzetan čovek, duhovnik i intelektualac. Ovo je veliki gubitak za pravoslavnu crkvu i našu SPC, Crnu Goru, za sve nas - kazao je Šćekić.

Predsednik opštine Budva Marko Carević proglasio je nedelju, 1. novembar, za dan žalosti u toj opštini.

SVA LICA AMFILOHIJA

foto: Dado Đilas
  • Bio je protiv raspada Jugoslavije i zagovarao je ujedinjenje srpskih teritorija
  • Nije priznavao legitimnost Crnogorske pravoslavne crkve
  • Protivio se, javno, i samostalnosti Crne Gore i pristupanju te zemlje NATO
  • Veliki broj političara je nazvao izdajnicima, za Mila Ðukanovića je kazao da je „opsednut đavolom“ i da ne zna šta je crkva, jer nije kršten
  • Svojevremeno je izjavio i da oseća grižu savesti jer, po nagovoru iz crkve, nije otišao u Hag da svedoči u korist Slobodana Miloševića. Za to se kasnije javno izvinio na sahrani Miloševićevog brata
  • Na opelu ubijenom premijeru Zoranu Ðinđiću, rekao je da ga je „ubila bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previđa večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti“
  • Bio je veliki protivnik abortusa pa je za žene na balkanskim prostorima govorio da su postale „majke čedomorke“ koje za jednu godinu u svojim utrobama pobiju više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i Albanci na KiM

REAGOVANJA

Dritan Abazović, predsednik GP URA

NEKA MU BOG PODARI VEČNI MIR

foto: Nemanja Nikolić

Ljubav jedina stvara večnost. Neka mu Bog podari večni mir, a svim nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni.

Maja Popović, ministarka pravde

VLADIKA DUBOKE VERE

foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Ostaće u našim mislima i srcu kao vladika duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, što je svedočio tokom celog svog života.

Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji

SAUČEŠĆE SPC U IME AMERIČKOG NARODA

foto: Beta Miloš Miškov

U ime američkog naroda i u svoje lično ime izražavam iskreno saučešće patrijarhu Irineju, SPC i svim njenim vernicima povodom upokojenja mitropolita Amfilohija.

Arno Gujon, humanitarac

NJEGOŠ VIŠE NIJE SAM

foto: Dragana Udovičić

Delim tugu sa svima vama, posebno sa Srbima iz Crne Gore kojima je bio duhovni otac. Njegoš više nije sam, jer je Crna Gora dobila još jednog čuvara.

Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje

NEKA POČIVA U MIRU

foto: Beta Saša Matić

Moje saučešće narodu Crne Gore koji žali odlazak mitropolita Amfilohija Radovića. Neka počiva u miru.

Svetozar Marović, bivši funkcioner DPS

OPROSTI MI ŠTO SAM BIO ZASLEPLJEN VLAŠĆU

foto: Profimedia

Oprosti mi, dragi vladiko, za sve moje grehove i nebrigu, lakovernost i povremenu zaslepljenost vlašću i moćima, i za moju nepokazanu ljubav i zahvalnost prema vama.

Vladika Joanikije

AMFILOHIJE JE DUHOVNO POBEDIO VIRUS

foto: Dado Đilas

On je pobedio ovaj virus. On ga je prvo duhovno pobedio, i taj virus i sve druge viruse, i njegova smrt je zapravo pobeda, jer je on svojom smrću potvrdio sve one vrline koje smo mi primećivali u njegovom životu i na njegovom životnom putu, pre svega u njegovoj ličnosti.

Kurir.rs/ Katarina Blagović/ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track