Najnovije vesti

NJEGOŠEVI POTOMCI DALI ČITULJU AMFILOHIJU! POKOLJENJA DJELA SUDE! Ovo je poruka koju su poslali narodu, neverovatna TEŽINA STIHOVA
Foto: Dado Đilas, Printscreen

raduj se čestiti vladiko

NJEGOŠEVI POTOMCI DALI ČITULJU AMFILOHIJU! POKOLJENJA DJELA SUDE! Ovo je poruka koju su poslali narodu, neverovatna TEŽINA STIHOVA

Društvo
10:39h

Jutros je u novinama osvanula čitulja mitropolitu Amfilohiju, koju su dali potomci loze Petrović-Njegoš sa Cetinja i iz Podgorice.

- "Pokoljenja djela sude!" Raduj se, čestiti vladiko, sudu svoga prethodnika koga si uzdigao do sveca - napisali su porodice Đorđija i pok. Mirka Petrovića-Njegoša.

"Pokoljenja djela sude, što je čije daju svjema! Na Borise, Vukašine, opšta grmi anatema, gadno ime Pizonovo ne sm'je kaljat mjesecoslov, za Egista uprav sliči grom nebesni, sud Orestov."

Ovo su čuveni stihovi iz "Gorskog venca", a evo šta je pesnik njima opisao

Boris je Boris Godunov koji je (bar po narodnom verovanju) ubio Dimitrija, carskog prestolonaslednika, da bi se dokopao carske titule. Vukašin je Vukašin Mrnjavćević koji je po narodnom verovanju ubio cara Uroša.

Pizon je bio rimski konzul (Calpurnius Piso) koji je otrovao Germanika, sinovca cara Tiberija i da ne bi bio osuđen nakon toga se sam ubio. Nakon toga rimski senat odlučuje da se njegovo ime izbriše iz popisa rimskih konzula da ga svojim imenom ne bi kaljao, kako kaže Njagoš.

Egist ubi Agamemnona uz pomoć njegove žene, a svoje ljubavnice Кlitemnestre, a Orest da bi osvetio oca Agamemnona ubi i majku svoju Кlitemnestru i Egista.

I svi ovi stihovi u stvari su posvećeni Milošu Obrenoviću, koga Njagoš, najblaže rečeno, nimalo nije voleo i te stihove možemo shvatiti kao pesnikovu anatemu Milošu.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track