ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ

VELIČINA MITROPOLITA AMFILOHIJA: Bio je jedna od najznačajnijih ličnosti savremene srpske istorije! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Istoričar Dejan Ristić kaže da je Mitropolit Amfilohije jedna od najznačajnijih ličnosti savremene srpske istorije, posebno crkvene i duhovne.

"Radi se o drugoj ličnosti po rangu u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, odmah posle samog Patrijarha. Sa druge strane radi se o vrhunskom teologu i duhovniku i ono što se vrlo često zaboravlja radi se o vrhunskom intelektualcu", rekao je Ristić gostujući na Kurir televiziji.

On je podsetio da je Mitropolit Amfilohije bio doktor nauka , školovan ne samo u Beogradu na našem Bogoslovskom fakultetu , već školovan i u Rimu, Bernu i u Atini.

"Mitropolit Amfilohije je dobrim delom sledio korake episkopa žičkog i ohridskog Nikolaja i mnogih drugih velikodostojnika SPC u 19. i 20. veku, koji su svoja znanja i životna iskustva sticali na najboljim Bogoslovskim fakultetima istoka i zapada", rekao je Ristić.

On je istakao da je Mitropolit Amfilohije ličnost koja je jedan kraći deo svog života probavila na Svetoj Gori Atonskoj.

"Imao je i to iskustvo svog monaškog života, u epicentru pravoslavnog monaštva, evo već više od hiljadu godina", zaključkio je Ristić.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track