Najnovije vesti

OPASNO: Kod čak više od polovine obolelih od kovida 19 oštećen je i sluh
Foto: Ana Paunković

Srpski lekar prvi u svetu istražili

OPASNO: Kod čak više od polovine obolelih od kovida 19 oštećen je i sluh

Društvo

Virus napada slušni živac, odnosno unutrašnji deo uha, jer je kod pacijenata zabeležen blagi do srednji pad sluha kada su u pitanju visoki tonovi

Koronavirus kod srednje teških i teških formi obolevanja kod pacijenata može dovesti do oštećenja sluha, odnosno da sada slabije čuju visoke tonove, revolucionarno je otkriće srpskih lekara sa Klinike za ORL Kliničkog centra Niš, predvođenih direktorom dr Dušanom Milisavljevićem.  

Aparati u kovid zoni

Dr Milisavljević kazao je za Kurir da su prvi u svetu sproveli sveobuhvatnu studiju uticaja kovida na sluh, u kojoj je učestvovalo više od 100 ispitanika, a koja je pokazala da više od 50 odsto pacijenata nakon preležane korone ima blagi do srednji pad sluha na visokim frekvencijama.

- Prvo su iz Kine stigle informacije da kovid 19 utiče na čulo mirisa, a zatim sa severa Italija da ugrožava i čulo ukusa, pa je kolegijum ORL klinike odlučio da počnemo sa istraživanjem da li korona može da ošteti i slušni živac. Uneli smo naše aparate za proveru sluha u kovid deo bolnice, a naši stručnjaci za audiologiju proveli su nekoliko nedelja u pregledima srednje teških i teških pacijenata. Statistički podaci su pokazali da virus napada slušni živac, odnosno unutrašnji deo uha, jer je kod pacijenata zabeležen blagi do srednji pad sluha kada su u pitanju visoki tonovi - objasnio je Milisavljević za Kurir.

foto: Filip Plavčić

Prema njegovim rečima, na kraju su u studiju ušla 74 pacijenata, jer su isključili građane starije od 65 godina, koji zbog godina mogu imati probleme sa sluhom. - Naša studija pokazala je da je kovid napao unutrašnji deo uha u više od 50 odsto slučajeva. Kod većine pacijenata se vrlo brzo, već posle tri-četiri nedelje, sluh vratio u neku normalu, a kod malog procenta sluh je i dalje oštećen i sada ulazimo s njima u drugu fazu. Te pacijente posebno tretiramo i lečimo kako bi im se povratilo čulo sluha - kazao je dr Milisavljević i dodao da ovo pokazuje potencijal koronavirusa da napadne skoro sve organe:

Dve teorije

- Poznato nam je bilo odranije da pojedini virusi imaju mogućnost oštećenja živaca i nerava u organizmu, ali kod korone je taj stepen i procenat mnogo veći nego kod drugih virusa.

On je objasnio da postoje dve teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac. - Prva teorija je da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. A druga jeste da taj živac oštećuje nedostatak kiseonika u hemoglobinu - naglasio je Milisavljević.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Ana Paunković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...