VERNICI SUTRA OBELEŽAVAJU MITROVSKE ZADUŠNICE: Pre nego što pođete na groblje obratite pažnju na BROJ SVEĆA koje ćete upaliti
Foto: Dado Đilas

parastos

VERNICI SUTRA OBELEŽAVAJU MITROVSKE ZADUŠNICE: Pre nego što pođete na groblje obratite pažnju na BROJ SVEĆA koje ćete upaliti

Društvo -

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju jedan od četiri najveća praznika posvećena mrtvima - Mitrovske zadušnice.

Praznik pada uoči dana Svetog velikomučenika Dimitrija zbog čega se zadušnice i nazivaju Mitrovske.

Na zadušnice se u pravoslavnim crkvama služi sveta liturgija i parastos na kom sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ljudi obilaze groblja. Na grobovima se pale sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za umrle. Ako nije moguće otići na grob pokojnika njima se služi pomen u crkvi.

Prema učenju Crkve na zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.

Zadušnice uvek padaju u subotu, kad se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu. U crkvi se na zadušnice pominju i reči jednog od najvećih hriščanskih bogoslova Svetog Jovana Zlatoustog:

- Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.

Šta se valja, a šta ne?

Običaj u Srbiji je da se na zadušnice na groblje odnosi hrana koja se servira na grobu.

Negde se na grob iznosi žito, negde se peku kolači od belog brašna, takozvane prosfore, nosi se pita, pecivo... Na groblje se iznose i kafa, voda, rakija, pivo i vino… U nekim mestima služe se kuvana jaja i pečenje.

Pravilo je da se nosi onoliko sveća koliko se mrtvih pominje.

Veruje se da hranu sa groba ne valja odbiti jer se smatra za veliki greh i uvredu mrtvima ako bi je neko odbio. Dovoljno je, kažu, da se okusi makar jedan zalogaj.

(Kurir.rs/Pink/Foto:Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track