ZA DVE NEDELJE ČAK 30 PUTA VIŠE ZARAŽENIH: Korona se munjevito širi u domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite
Foto: Shutterstock

Bukti

ZA DVE NEDELJE ČAK 30 PUTA VIŠE ZARAŽENIH: Korona se munjevito širi u domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite

Društvo -

U ustanovama socijalne zaštite koronu ima već 198 korisnika i 119 zaposlenih. Najveća žarišta u domovima „Topalović“ i „Karaburma“ sa po skoro 50 inficiranih

Korona se munjevito širi u domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite u Srbiji, gde je sada zaraženo 198 korisnika, što je skoro 30 puta više nego pre dve nedelje, tačnije 20. oktobra, kada ih je bilo svega sedmoro pozitivnih. Istovremeno je i broj zaraženih zaposlenih porastao sa 11 na 119.

Posmatrajući podatke Ministarstva za rad i socijalna pitanja, korona je već ušla u čak 54 od ukupno 310 privatnih i državnih domova i ustanova socijalne zaštite, a pre samo dve nedelje bila je u 11.

Najveća žarišta su u staračkom domu „Topalović“ u Kladovu (zaraženo devetoro zaposlenih i 48 korisnika od ukupno 79) i domu za stare „Karaburma“ u Beogradu, gde je takođe skoro 50 zaraženih. Kritično je i privatnim staračkim domovima „Vila Sveti Nikola“ u Borči (zaraženo svih 33 korisnika), „Milidom luks“ (35 zaraženih) i „Viva“ (25 zaraženih) u Beogradu.

Žarište Dom za stare „Topalović“
Žarište Dom za stare „Topalović“foto: Screenshot

Direktor doma „Topalović“ Nemanja Partenijević za Tanjug je naveo da trenutno nema pacijenata sa težim simptomima, a dom je u karantinu do 17. novembra, kada će svi ponovno biti testirani.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starih, ocenjuje za Kurir da je uprkos pogoršanju epidemiološke situacije u zemlji situacija „dosta stabilna“.

- Imamo svega tri doma sa većim brojem obolelih korisnika, od kojih se samo jedna osoba oporavlja u bolnici i, srećom, nema preminulih. U domu „Topalović“ korona je ušla s pacijentom koji se vratio sa hirurgije i imao negativan PCR test, ali se nakon nekoliko dana ispostavilo da je ipak pozitivan - rekao je Milovanović i dodao da dom „Milidom luks“, u kome je bilo zaraženo 35 ljudi, već izlazi iz 14-dnevnog karantina:

foto: Beta/Saša Đorđević

- U domu „Sveti Nikola“ svih 33 korisnika je zaraženo, a svi imaju veoma slabe simptome ili su bez nih. Inspekcijski nadzor će utvrditi zašto je tolika zaraza u tom domu. Teško je starijim ljudima zabraniti da se okupljaju u zajedničkim prostorijama ili da komuniciraju među sobom. U domu „Viva“ je koronu doneo zaraženi ložač i tamo je oko 25 inficiranih ljudi, ali su svi dobro.

Iz Gerontološkog centra Beograd nam do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na pitanja.

MINISTARSTVO

Katanac na četiri doma

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanje zabranilo je rad staračkim domovima „Doživi stotu“ i „Nada“ u Beogradu, „Stara Pruga“ na Umci i „Radost“ u Negotinu. Inače, prema podacima ministarstva, ukupan broj izlečenih korisnika je 1.099, a zaposlenih 445.

CSR „SOLIDARNOST“

Pomoć preko prozora

U centru za socijalni rad „Solidarnost“ sa korisnicima se kontaktira i preko prozora od kancelarija u prizemlju, a video-snimak o tome prenose društvene mreže i portali. Direktor Vladimir Jovanović rekao je agencijama da je to „mala mera opreza“ koja se primenjuje još od leta i drugog pika epidemije.

- Ne postoje bezbedni uslovi za duži boravak stranaka u hodnicima koji su tesni i nemaju mogućnost za provetravanje. Kontakt preko prozora se odnosi na stranke koje u najvećem broju i dolaze u centar, odnosno na korisnike jednokratne novčane pomoći - rekao je Jovanović i dodao da im nije uskraćeno pravo na prijem i razgovor, već da se takav kontakt primenjuje samo kada stranke treba da dostave neki dodatni dokument.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track