MITROVDAN – PRAZNIK PO KOJEM SE ZNA KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Znate li šta znači što je baš danas SUNČANO? Potvrdili i meteorolozi!
Foto: Zorana Jevtić, Kurir

verovanja na veliki praznik

MITROVDAN – PRAZNIK PO KOJEM SE ZNA KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Znate li šta znači što je baš danas SUNČANO? Potvrdili i meteorolozi!

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva danasslavi Svetog Dimitrija u narodu poznatog i kao Mitrovdan.

Postoji verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju, ali i da ovo nije praznik kada se primaju gosti.

Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

S obzirom da je danas lep i sunčan dan, jasno je da će, ako je verovati u ovo predskazanje, pred nama zima koju bi mnogi priželjkivali. To potvrđuju i meteorolozi.

Blaga zima pred nama

Sudeći prema njihovim najavama očekuje nas topla i nešto suvlja jesen, dok bi za razliku od prošle godine mogla da nas iznenadi oštrija zima.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić nedavno je otkrio da statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve-tri, ali opet blaga u odnosu na zime koje pamtimo.

- Statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve-tri, sa nešto većom količinom snega, ali to ćemo znati tek u drugoj polovini novembra, kada svi eksperti budu analizirali situaciju i usaglasili svoja očekivanja - kazao je Nikolić i dodao da će to usaglašavanje biti oko 20. novembra kada će se izaći sa dugoročnom prognozom za zimu.

foto: EPA/Abedin Taherkenareh

I njegov kolega meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović objasnio je da sa verovatnoćom od 60 odsto može da se gledajući leto kaže kakva će biti zima.

- Jedan period hladnog vremena bio je u januaru 2017. godine i to se ponavlja na tri do četiri godine. Prošla zima je bila topla sa vrlo malo snega. Po tom nekom ritmu ponovljivosti, verovatno je da će ova zima biti malo hladnija i sa više snega. To je neka gruba procena - zaključio je Todorović u razgovoru za RTS.

"Veće šanse da zima da bude hladnija u odnosu na prosek"

Prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, toplo vreme nastavlja se i u novembru. Očekuje se da bi decembar i januara bili blaži i nešto suvlji.

Iz RHMZ-a najavljuju umerene mrazeve u trećoj dekadi januara. Kada je reč o februaru i martu, srednje temperature biće malo iznad proseka, u martu biće više padavina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track