VREĐANJE SE NE MOŽE OPRAVDATI SLOBODOM GOVORA: UNS I NUNS osudili Lukasove uvrede koje je izgovorio na račun Žakline Tatalović
Foto: Pritnscreen/Pink

nEDOPUSTIVO

VREĐANJE SE NE MOŽE OPRAVDATI SLOBODOM GOVORA: UNS I NUNS osudili Lukasove uvrede koje je izgovorio na račun Žakline Tatalović

Društvo -

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudile su danas, kako su naveli, "seksistički" ispad pevača narodne muzike Aleksandra Vuksanovića, poznatijeg kao Aca Lukas, prema novinarki televizije N1 Žaklini Tatalović.

Lukas je na "seksističkoj osnovi" izvređao Tatalovićevu sinoć u emisiji "HitTvit" na televiziji Pink.

UNS navodi da iako je voditeljka emisije Verica Bradić pokušala da zaustavi verbalni i "šovinistički" napad pevača na novinarku,ali da televizija Pink ipak snosi deo odgovornosti za ono što se desilo.

foto: Pritnscreen/Pink

"UNS još jednom poziva sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare. UNS takođe podseća da svako ima pravo da kritikuje rad medija i novinara ali da se ovakvo vređanje ne može opravdati slobodom govora", saopštio je UNS.

NUNS je naveo kako pruža punu podršku novinarki Žaklini Tatalović te da će učiniti sve kako bi joj zaštitili "profesionalni i ljudski integritet i pravo na slobodan rad".

U saopštenju se dodaje da je Aca Lukas, poznat po skandalima i ispadima na javnoj sceni, nastavio niz neargumentovanih i difamatorskih napada, uz tvrdnje NUNS da je Žaklina Tatalović izložena napadima od državnih funkcionera i tabloidnih novinara, samo zato što, kako kažu, otvara teme i postavlja pitanja u javnom interesu.

"Bez obzira što se radi o tabloidnom televizijskom formatu, urednica i voditeljka emisije Verica Bradić morala je već nakon prve rečenice Ace Lukasa da ga prekine i udalji iz studija, a žalosna je činjenica da ostali gosti nisu reagovali i ogradili se od bestijalnih izjava njihovog sagovornika", saopstio je NUNS.

U studiju televizije Pink pored Lukasa gosti su bili lider SPAS-a Aleksandar Šapić i novinar Zoran Ćirjaković.

Pašalić: Javno osuditi uvrede i ismejavanje novinarki

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je, povodom verbalnog napada na novinarku TV N1 Žaklinu Tatalović, upozorio da su uvrede i ismejavanje novinarki sve češći i brutalniji i poručio da to treba javno osuditi.

U saopštenju je naveo da je u jučerašnjoj emisiji "Hit tvit" TV Pink pevač Aca Lukas na najprimitivniji način izvređao novinarku TV N1 Žaklinu Tatalović, a da nije oštro upozoren od voditeljke da su njegove reči nedopustive i neprimerene televizijskom nastupu.

Naveo je da je Lukas u pokušaju da bude duhovit i zabavan, vulgarno ismejao Žaklinu Tatalović i na delu demonstrirao "pokaznu vežbu verbalnog nasilja, svestan da za takvo ponašanje neće snositi posledice".

foto: Fonet

"Ni on, ali i autorka i voditeljka emisije 'Hit tvit', kao i TV Pink kao emiter. Jer u već zagađenom javnom govoru, mizoginija se podrazumeva toliko da sve ređe javno osuđujemo uvrede i pretnje koje se upućuju ženama", konstatuje Pašalić.

Zaštitnik građana smatra da će doslednim reagovanjem na sve pojave nasilja i agresivnog ponašanja, državni organi i institucije, kao i svi učesnici u javnom životu doprineti smirivanju tenzija i napetosti u društvu.

(Kurir.rs/Beta, FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track