MITROPOLIT AMFILOHIJE OSTAVIO TESTAMENT S VRLO VAŽNIM PORUKAMA: Dokument će biti otvoren u prisustvu vladike Joanikija
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

Tajno zaveštanje

MITROPOLIT AMFILOHIJE OSTAVIO TESTAMENT S VRLO VAŽNIM PORUKAMA: Dokument će biti otvoren u prisustvu vladike Joanikija

Društvo -

Advokat mitropolije Dalibor Kavarić otkrio da čuva mitropolitovo pismo, koje će biti pročitano u prisustvu vladike budimljansko-nikšićkog. Sve u njemu je, kaže, „apsolutno jasno, ozbiljno i obavezujuće“

Šta je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zaveštao svojim najbližim saradnicima ostaće tajna još svega nekoliko dana. Zasad se zna samo da je Amfilohijevo zaveštanje „jasno, ozbiljno i obavezujuće“, kako je to opisao advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić, koji uverava da upravo on čuva to pismo.

Kavarić je za crnogorsku Pobjedu potvrdio da je mitropolit pred smrt ostavio pisanu oporuku, koja će biti pročitana u prisustvu vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija, kada se on oporavi od koronavirusa. Advokat je naglasio da je prisustvo Joanikija, koji je i administrator mitropolije, neophodno kako se ne bi dogodilo da neki neozbiljni pojedinac ili mediji dovedu u pitanje verodostojnost ili autentičnost poslednje volje crnogorskog mitropolita.

Dugoročne posledice

- Kako se radi o veoma ozbiljnim zaveštajnim činjenicama i nalozima, sa dugoročnim posledicama, kao i s obzirom na to da se od pojedinih „neimenovanih izvora“ i „pouzdanih saradnika“ nekih medija dovodi u pitanje da li je svojeručno pismeno, koje je nesporno napisao mitropolit Amfilohije, zaista testament ili samo neko neobavezujuće pismo ili nalog, kao i iz razloga ozbiljnosti i otklanjanja svake sumnje u ispisane činjenice i naloge koje treba saopštiti, sačekaću ozdravljenje vladike Joanikija - izjavio je Kavarić.

Kako je rekao, sve što je napisano u dokumentu bez ikakve sumnje je apsolutno jasno, ozbiljno i obavezujuće, za one koji žele da ispoštuju poslednju volju vladike.

foto: Printscreen Vjesti Online

Umirao, a branio svetinje

O poslednjim željama mitropolita progovorio je i biznismen Miodrag Daka Davidović, koji tvrdi da je Amfilohije ostavio četiri amaneta.

- Prvi, sanjajući o ulcinjskoj Briskoj gori, da se opet podigne konak Svetog Vasilija Ostroškog. Drugi, da se obnovi kapela patrijarha Gavrila Dožića u moračkim Vrujcima. Treći, da se izgradi spomen-dom patrijarha Varnave Rosića. I četvrti, u kom je prkosno branio svetinje, želeo je da se obnovi džamija u Pljevljima, kao prilog za obnovu onoga što je na džamiji polomilo tuđe, neprijateljsko kamenje. Mislio je o braći u Bogu, tražio je bratsku ruku, da bratski obraz osvetla i pomiri zemlju. Umirao je, a branio je svetinje - izjavio je Davidović na konferenciji za medije.

Mitropolit Amfilohije je, podsetimo, umro 30. oktobra od posledica koronavirusa.

EPARHIJA BUDIMLJANSKO-NIKŠIĆKA

Zdravstveno stanje Joanikija konstantno dobro

Kod vladike budmljansko-nikšićkog Joankija je, nakon Amfilohijeve sahrane, utvrđeno prisustvo koronavirusa i on se trenutno nalazi na lečenju. Iz eparhije poručuju da je njegovo stanje dobro:

- Nakon sprovedenih kontrolnih konzilijarnih fizikalnih i dijagnostičkih pregleda, kao i laboratorijskih pretraga, konstatovano je da je zdravstveno stanje episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija konstantno dobro.

Kurir.rs/ I. Kljajić - S. Slamnig Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track