Šta sve može vaš mobilni telefon, a da to niste znali
Foto: Promo

Šta sve može vaš mobilni telefon, a da to niste znali

Društvo -

Prisetite se svog prvog mobilnog telefona. Nešto starije generacije sigurno će se setiti nekog starog modela koji verovatno nije imao čak ni kameru. Mogli ste ga koristiti za pozive i poruke i tada je to bilo ultimativno čudo tehnologije, a sigurno se sa nostalgijom prisećate i popularne ''zmijice'' i sličnih, starih igara. Ipak, mobilni telefoni su u međuvremenu evoluirali do takvih razmera da sada sa punim pravom nose naziv pametni uređaji. Poseduju mnoštvo funkcija, sa kojima nam priskaču u pomoć u najrazličitijim situacijama. U njemu su nam kalendar, vremenska prognoza, navigacija, elektronska pošta, kalkulato i mnoštvo drugih aplikacija od kojih većinu koristimo svakodnevno. Ukratko, mobilni telefon je postao naš lični asistent.

Međutim, mobilni telefoni mogu još mnogo toga, a da većina nas toga nije ni svesna. Možda ste se našli u problemu koji bi vaš pametni telefon sa lakoćom rešio, samo niste znali da on i to može. Pored često korišćenih aplikacija za komunikaciju, obradu fotografija, slušanje muzike, postoji i mnoštvo veoma zanimljivih i korisnih aplikacija koje iskustvo korišćenja ovih uređaja podižu na viši, neprocenjivi nivo. Predstavljamo vam 5 korisnih stvari za koje možda niste znali da vaš pametni uređaj može da posluži:

1. Photo Scan i Helmut Film Scanner – Ovo su aplikacije koja će vam pomoći da stare fotografije i negative sačuvate od zaborava tako što ćete ih digitalizovati. Sliku ili negativ skenirate, te je aplikacije pretvaraju u digitalnu kopiju, a čak postoje i opcije da napravite korekciju negativa u boji.

2. ClipDrop – Aplikacija služi za kopiranje i lepljenje između zasebnih uređaja, a postupak je krajnje jednostavan. Skenirate dati prizor, a aplikacija izdvoji predmet sa slike uklanjanjem pozadine, te ga posle toga možete nalepiti na neku tačku na ekranu računara ili nekog drugog povezanog uređaja.

3. Duolingo – Upotrebom ove aplikacije korisnici mogu besplatno učiti većinu stranih svetskih jezika. Kursevi korisnicima nude postepeno usvajanje reči i rečenica koje prevode s jezika koji znaju na onaj koji uče i obrnuto, slušanjem i izgovaranjem reči i drugim sličnim metodama.

4. Google Goggles – Aplikacija za pretragu informacija prema slici, a uz ovu aplikaciju dovoljno je da fotografišete ono što vas zanima i dobijete sve informacije o tome.

5. Mobilni novčanik – Aplikacija koja uz NFC tehnologiju omogućava izuzetno jednostavan način beskontaktnog plaćanja. Nakon instaliranja novčanika banke potrebno je da dodate svoju fizičku karticu u aplikaciju, a ona će biti pretvorena u zamensku digitalnu karticu. Kada dođete do kase, jednostavno prislonite vaš mobilni telefon na POS uređaj i plaćanje je bezbedno obavljeno u trenu, a uz mobilne novčanike ne morate više ni pamtiti PIN kod jer se potvrda plaćanja vrši biometrijski, skeniranjem otiska prsta/prepoznavanjem lica, ili kodom za otključavanje telefona.

foto: Promo

Prednost modernih digitalnih tehnologija je tome što nam uveliko olakšavaju život, štede vreme i novac. Već danas preuzmite neku od ovih aplikacija i započnite neko novo korisno iskustvo. A ako se odlučite za plaćanje mobilnim novčanikom, podsećamo vas da do kraja novembra možete iskoristiti i dodatne pogodnosti jer vam Mastercad poklanja 600 RSD nazad na vaš račun ukoliko izvršite najmanje tri plaćanja u ukupnom iznosu od minimalno 1000 RSD kroz aplikaciju mobilnog novčanika OTP, NLB, AIK ili Raiffeisen banke, kao i putem Apple Pay aplikacije ProCredit i OTP banke.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track